Trimite e-mail | Printeaza
Economie
09.09.2011

Philippe Maystadt: Banca Europeană de Investiții este dispusă că acorde asistenţă în continuare R.Moldova în realizarea unor noi proiecte

Philippe Maystadt: Banca Europeană de Investiții este dispusă că acorde asistenţă în continuare R.Moldova în realizarea unor noi proiecte

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Preşedintele Băncii Europene de Investiţii (BEI), Philippe Maystadt, după care cei doi oficiali au susţinut un briefing pentru presă. În cadrul întrevederii a fost făcută o trecere în revistă a proiectelor aflate în derulare şi realizate pînă în prezent în cadrul cooperării bilaterale, dar şi discutate posibilităţile de intensificare a cooperării între Republica Moldova şi BEI în viitor.

Prim-ministrul Vlad Filat a exprimat gratitudine lui Philippe Maystadt şi instituţiei pe care o conduce pentru suportul acordat Republicii Moldova, menţionînd că, pînă în prezent, BEI a iniţiat 7 proiecte investiţionale în ţara noastră, dintre care 6 - în sectorul public, în valoare totală de 235 mil. euro.

Premierul a specificat că Republica Moldova a beneficiat de suportul BEI în astfel de domenii importante pentru noi ca: reabilitareaa drumurilor; modernizarea Aeroportului Chişinău; aprovizionarea cu apă şi canalizare a mai multor oraşe din ţară (Floreşti, Soroca, Leova, Orhei, Hînceşti şi Ceadîr-Lunga); renovarea transportului public Chişinău; susţinerea activităţii sectorului viti-vinicol; creditarea, prin intermediul sistemului bancar, a întreprinderilor mici şi mijlocii.

Un subiect aparte al discuţiei l-a constituit oportunităţile de finanţare oferite de fondul recent creat „Fondul Fiduciar pentru Asistenţă Tehnică al Parteneriatului Estic", care, în cel mai scurt timp, va permite identificarea proiectelor comune în sectoare precum cel energetic, transport, mediu şi telecomunicaţii.

De asemenea, a fost examinată posibilitatea iniţierii unor parteneriate în scopul creării pieţelor agricole, care vor contribui la dezvoltarea agriculturii în ţara noastră şi sporirea competitivităţii produselor agricole autohtone. Premierul a opinat că aceste proiecte sînt importante şi din perspectiva creării de noi locuri de muncă.

Vlad Filat a exprimat speranţa că BEI va sprijini în continuare ţara noastră în implementarea unor proiecte ce ţin de:  modernizarea sectorului energetic al RM prin asigurarea eficienţei energetice; modernizarea capacităţilor de generare a energiei electrice de către CET-uri; renovarea şi reabilitarea termică a clădirilor; reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi adaptarea la schimbările climatice; crearea parcurilor industriale; deschiderea liniilor de credit şi serviciilor consultative băncilor comerciale.

"Astăzi, putem afirma cu certitudine că avem o relaţie de colaborare eficientă cu BEI, că în toată această perioadă am simţit permanent sprijinul puternic al partenerului nostru, ceea ce ne face să privim cu mai mult optimism în viitor", a declarat Prim-ministrul.

Prim-ministrul l-a asigurat pe Preşedintele BEI de angajamentul ferm al Guvernului RM de a contribui la implementarea eficientă a proiectelor în proces de derulare, de a asigura transparenţă totală şi aplicarea regulilor şi bunelor practici în cadrul acestora.

„Sprijinul Băncii Europene de Investiţii este unul extrem de valoros pentru Republica Moldova, de aceea doresc să-mi exprim încrederea că cooperarea noastră, bazată pe consideraţiune şi încredere reciprocă, va continua să se dezvolte cu succes şi în beneficiu reciproc", a spus Prim-ministrul.

Philippe Maystadt a menţionat că Uniunea Europeană este interesată de stabilitatea şi dezvoltarea continuă a regiunilor de la hotarele sale, iniţiind în acest scop Parteneriatul Estic, iar BEI este instituţia menită să finanţeze proiecte de dezvoltare în această direcţie.
„În acest sens avem o cooperare excelentă cu Republica Moldova", a declarat Philippe Maystadt, precizînd că ţara noastră este cel mai mare beneficiar al serviciilor BEI, raportate la PIB, din cadrul Parteneriatului Estic.

Preşedintele BEI a mai spus că domeniile de colaborare anunţate de instituţie la etapa iniţială de colaborare au fost: infrastructura transportului, energie şi aprovizionare cu apă. Moldova, însă, a reuşit să extindă aria de cooperare, astfel încît a fost posibilă încheierea unui acord de finanţare în domeniul viti-vinicol în valoare de 75 mil. euro, prima tranşă a căruia va fi debursată pînă la finele anului curent.

Philippe Maystadt a declarat că BEI este dispusă că acorde asistenţă în continuare Republicii Moldova în realizarea unor noi proiecte, parte dintre care, la momentul de faţă, sînt în proces de elaborare, informează Serviciul de presă al Executivului.

cuvinte-cheie: BEI

Comentarii (0)

 

Related news

Sus