Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.12.2008

BERD şi BEI acordă 45,5 mil euro pentru modernizarea Aeroportului Chişinău

BERD acordă un împrumut de 25,5 Euro milioane pentru finanţarea proiectul de modernizare a Aeroportului Chişinău în cadrul celui mai mare proiect de infrastructură semnat în Moldova în anul 2008 de către bancă. Banca Europeană de Investiţii (BEI) va co - finanţa acest proiect cu un împrumut de 20 milioane Euro.

Resursele financiare  vor fi utilizate  pentru reconstrucţia şi modernizarea infrastructurii şi echipamentului aeroportului.
Proiectul de modernizare al Aeroportului Internaţional Chişinău, singurul aeroport internaţional din Moldova, va continua dezvoltarea comercială de succes al acestuia.

Îm primele nouă luni ale anului 2008 aeroportul  a înregistrat  o creştere cu 25 procente a traficului, comparativ cu aceiaşi perioadă a anului 2007.

Modernizarea aeroportului va fi, de asemenea, un proiect  major de infrastructură pentru Moldova, deoarece în economiile moderne aeroportul reprezintă nu doar un mijloc de transport dar este deseori văzut ca o carte de vizită a ţărilor.

Luînd în cosiderare că prima impresie contează, devine foarte important de a întîmpina  vizitatorii proiectînd o imagine favorabilă  ţării prin intermediul unui aeroport cu facilităţi moderne care operează eficient.

Sue Barrett, Director al Echipei de Transport BERD, a menţionat că implicarea Băncii în modernizarea Aeroportului Internaţional Chişinău a fost „critică, avînd în vedere că aeroportul are acces limitat la finanţare privată". Astfel, implicarea BERD în acest proiect va juca un rol important în viitoarea dezvoltare comercială a aeroportului.

Directorul General al Aeroportului Internaţional Chişinău Roman Podcoritov a menţionat că "acest proiect de modernizare va contribui considerabil la dezvoltarea întreprinderii precum şi a infrastructurii ţării."

Ca un element component în pregătirea acestui proiect Aeroportul a elaborat un plan de acţiuni asupra mediului care acoperă măsurile necesare în conformitate cu planul de investiţii planificat. Implimentarea acestui plan va asigura că modernizarea aeroportului va respecta standardele de mediu şi siguranţă ale EU şi alte standarde internaţionale.

Programul de Investiţii de Vecinătate al Uniunii Europene va aloca 1.75 milioane Euro fonduri de asistenţă tehnică pentru pregătirea  Planului Master şi pentru Implimentarea Proiectului de Asistenţă şi Supervizare a Serviciilor. Proiectul a beneficiat de asemenea, de fonduri de asistenţă tehnică din partea Olandei, Germaniei  şi din partea Fondului  Ţărilor recent în Tranziţie.

BERD a realizat în anul 2008 o creştere importantă a volumului de busines în Moldova cu proiecte semnate în valoare de peste 100 milioane Euro şi va avea un program de investiţii ambiţios pentru viitorul apropiat. Printre investiţiile Băncii se numără proiecte în infrastructură, în sectorul corporativ şi financiar. 

cuvinte-cheie: Chisinau | Internaţional | Aeroportul | BEI | BERD

Comentarii (0)

 

Related news

Sus