Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.10.2008

Primarul de Chişinău, audiat de procurori într-un dosar penal

Primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a fost audiat astăzi timp de o oră şi jumătate într-un dosar penal, în calitate de bănuit. Edilul capitalei este acuzat de procurori că şi-ar fi depăşit atribuţiile de serviciu la numirea în funcţie a şefului Direcţiei Sănătăţii, Mihai Moldovanu.

Potrivit lui Dorin Chirtoacă, în timpul audierilor a ţinut să explice procurorului care instrumentează cazul, la fel cum a făcut-o şi în cadrul şedinţelor CMC că, în conformitate cu prevederile legii despre Administraţia publică locală, numirea în funcţie a conducătorilor de subdiviziuni este una din atribuţiile primarului. Prin urmare, numirea în funcţie a directorilor s-a făcut în conformitate cu legislaţia.

În context, Dorin Chirtoacă a calificat dosarul penal în care este audiat drept unul la indicaţie, menţionând că este un lucru inutil al Procuraturii şi al celor care au dat indicaţiile de pornire a lui. „ Se face din nou analogie cu consiliile raionale şi cu alte autorităţi publice, deşi actuala lege despre administraţia publică locală stipulează expres competenţele consiliului raional, consiliului municipal şi ale primarului", a spus primarul general, care a mai declarat că anterior ex-primarul interimar Veaceslav Iordan de asemenea a desemnat mai mulţi conducători de direcţii. Aceste dispoziţii n-au fost însă contestate, iar persoanele respective îşi îndeplinesc în continuare atribuţiile.

La rândul său, avocatul primarului de Chişinău Ion Casian a afirmat că acuzaţiile de abuz de putere ce-i sunt incriminate clientului său sunt neîntemeiate şi abuzive, iar pentru pornirea dosarului penal nu există temeiuri legale. Potrivit avocatului Casian, ordonanţa de începere a urmăririi penale va fi contestată în instanţa de judecată.

Menţionăm că acesta nu este primul dosar penal pornit împotriva lui Dorin Chirtoacă de când a preluat funcţia de primar general de Chişinău. Însă până acum toate cauzele penale au fost clasate, deoarece nu existau temeiuri legale pentru începerea lor. După cum a opinat şi avocatul primarului Chirtoacă Ion Casian, aceste acţiuni aduc piedici şi chiar prejudicii oraşului, deoarece şeful administraţiei municipale în loc să se ocupe de treburile Primăriei, este chemat la procuratură sau alte organe de drept. 

Guvernul a adoptat miercuri proiectul de lege privind statutul municipiului Chişinău - o lege cerută de mult de autorităţile municipale şi un angajament luat de Moldova guvern în cadrul planului de acţiuni comune cu Uniunea Europeană.

Proiectul delimitează competenţele primarului şi Consiliului Municipal. El îl defavorizează pe primarul liberal Dorin Chirtoacă în ceea ce priveşte echipa de conducere a primăriei capitalei, stipulînd, de exemplu, că pretorii de sector sunt numiţi prin coordonare directă cu Consiliul.

cuvinte-cheie: primar | Chisinau | Chirtoaca

Comentarii (0)

 

Related news

Sus