Trimite e-mail | Printeaza
Externe
27.10.2008

BERD ar putea încheia anul pe pierdere, pentru prima dată în 10 ani

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) ar putea înregistra prima pierdere anuală netă din ultimii zece ani, din cauza efectelor crizei financiare asupra economiilor din Europa Centrală şi de Est.

BERD este controlată în proporţie de circa 60% de guverne occidentale şi finanţează investiţii în ţările foste comuniste din Europa şi Asia Centrală, unde pieţele de capital şi valutele s-au prăbuşit în ultimele săptămâni, pe măsură ce investitorii s-au reorientat către plasamente cu grad mai redus de risc sau mai lichide, potrivit Financial Times.

"BERD va fi lovită. Nu aş exclude posibilitatea unor pierderi la finele acestui an. Cu siguranţă vom fi afectaţi", a declarat preşedintele instituţiei, Thomas Mirow, pentru FT.

Mirow a adăugat că debitorii BERD îşi achită la timp obligaţiile financiare, însă pachetele de acţiuni în care a investit organizaţia internaţională s-au depreciat puternic, potrivit publicaţiei.

În plus, oficialul a spus că banca nu va reduce programele de investiţii pentru 2009, care însumează 5,95 miliarde euro, cu 100 milioane de euro peste plafonul din acest an.

BERD acordă sprijin suplimentar unor bănci în care a investit, în timp ce alte companii, care în mod normal se finanţează fără probleme din sectorul privat, apelează acum la ajutorul instituţiei, a mai afirmat Mirow.

Banca a raportat ultima pierdere financiară anuală netă în 1998, în timpul crizei financiare din Rusia.

 

Sursa: Mediafax.ro

cuvinte-cheie: pierderi | financiara | criza | BERD

Comentarii (0)

 

Related news

Sus