Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.01.2011

Comisarul european pentru afaceri interne a prezentat oficial Planul de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană

Comisarul european pentru afaceri interne a prezentat oficial Planul de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, care întreprinde o vizită oficială în Republica Moldova.

În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte ce ţin de integrarea europeană a Republicii Moldova şi procesul de aprofundare a relaţiilor cu Uniunea Europeană.

Cecilia Malmström a prezentat oficial Planul de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană, menţionînd importanţa documentului în cauză pentru dialogul moldo-comunitar, în special în partea ce ţine de componenta justiţie şi afaceri interne.

Comisarul European a apreciat eforturile întreprinse în vederea implementării efective a reformelor şi a menţionat rezultatele obţinute pînă la acest moment de Guvernul Republicii Moldova pe calea intensificării dialogului cu partenerii europeni.

Cecilia Malmström a precizat că Planul de Acţiuni este structurat în compartimente distincte: armonizarea cadrului legislativ în domeniul justiţiei şi afacerilor interne la normele şi standardele UE; implementarea acţiunilor necesare îndeplinirii condiţiilor UE pentru stabilirea unui regim de călătorie fără vize în UE pentru cetăţenii Republicii Moldova.

„Acest Plan nu este un document doar tehnic, ci şi unul politic, iar implementarea condiţiilor acestuia va contribui la consolidarea democraţiei în Republica Moldova în beneficiul tuturor cetăţenilor", a estimat Comisarul European.

Vlad Filat a accentuat că Guvernul are ambiţia de a realiza acest Plan într-o perioadă rezonabilă şi pe măsura aşteptărilor populaţiei.

Responsabilitatea directă pentru realizarea planului ii revine vice-premierului, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Moldovei, Iurie Leancă.

Într-un interviu cu Europa Libera, ministrul de externe Iurie Leancă a declarat, între altele, că procesul liberalizării va dura mai mult de un an: „Guvernul, totuşi, porneşte de la înţelegerea exactă a fenomenului, de la înţelegerea complexităţii acestei probleme. Şi nu-şi propune pe parcursul acestui an să rezolve toate problemele. Cunoaştem că avem încă multe de făcut pe planul racordării cadrului legislativ, instituţional, de preluare şi implementare a standardelor ş.a.m.d." Noi, fără a ne angaja oficial în programul de guvernare, totuşi drept ţintă ne-am propus finele anului 2012."

Pe pagina oficială a Guvernului - www.gov.md - la compartimentul „Biblioteca online" puteţi accesa Planul de acţiuni privind liberlizarea regimului de vize Uniunea Europeană - Republica Moldova.

 

cuvinte-cheie: Cecilia | Malmstrom | Filat

Comentarii (5)

 

Related news

Sus