Trimite e-mail | Printeaza
Politic
08.08.2009

Opoziţia a semnat înfiinţarea Coaliţiei de guvernare - Alianţa pentru Integrare Europeană

Opoziţia a semnat înfiinţarea Coaliţiei de guvernare - Alianţa pentru Integrare Europeană

Liderii partidelor de opoziţie din Moldova au anunţat sâmbătă constituirea oficială a Coaliţiei de guvernare "Alianţa pentru Integrare Europeană". Ei îl aşteaptă pe şeful statului, Vladimir Voronin, să se întoarcă din concediu ca să negocieze cu Partidul Comunist numirea noului preşedinte.

Declaraţia a fost semnată într-o conferinţă de presă de către preşedintele Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vlad Filat, cel al Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, liderul Partidului Democrat (PDM) Marian Lupu şi cel al Alianţei Moldova Noastră (AMN) - Serafim Urecheanu.

  • Lupu: Aşteptăm când se va încheia perioada de vacanţă a colegilor noştri, după care ne vom aşeza la masa de dialog
  • Filat: Noi nu suntem ei, nu vom trece la presiuni, şantaj şi tentativă de cumpărare a voturilor
  • Urecheanu: Deputaţii comunişti vor fi obligaţi să voteze un preşedinte propus de coaliţia majoritară, pentru a nu duce ţara la noi alegeri anticipate. Nu vom negocia funcţii cu PCRM.


Reprezentanţii noii coaliţii au declarat că deocamdată nu au ajuns la discuţii în privinţa repartizării principalelor funcţii de conducere dar au asigurat că nu vor apărarea disensiuni între ei vizavi de acest subiect.

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, care este şi şeful statului este în concediu timp o săptămână. Deputatul comunist Vladimir Ţurcan a spus că PCRM va examina viabilitatea acestei coaliţii după ce vor reveni din concediu. "Ceea ce au semnat ei este un memorandum de intenţie între ei, vom vedea cu ce propuneri vor veni la noi", a comentat Ţurcan.

Deputatul comunist a evitat să spună care ar fi condiţiile PCRM pentru a accepta alegerea unui preşedinte propus de noua coaliţie:
"Trebuie mai întâi să discutăm, să vedem propunerile, inclusiv ce candidaturi vor fi"

Cele patru partide deţin 53 din cele 101 mandate de deputat şi trebuie să negocieze cu PCRM ca să poată alege un nou şef de stat, pentru care sunt necesare 61 de voturi.

Coaliţia nou formată îşi propune:

  • restabilirea statului de drept, prin garantarea respectării drepturilor şi libertăţilor omului, asigurarea libertăţii mass-media, investigarea obiectivă a protestelor din aprilie.
  • depăşirea crizei social-economice şi asigurarea creşterii economice
  • descentralizarea puterii şi asigurarea autonomiei locale
  • reintegrarea teritorială a Republicii Moldova şi integrarea europeană a ţării, promovarea unei politici externe echilibrate, consecvente şi responsabile.


În privinţa politicii externe, noua coaliţie îşi propune negocierea şi semnarea Acordului de asociere cu UE, promovarea parteneriatelor strategice cu Rusia şi SUA, restabilirea şi consolidarea relaţiilor de bună vecinătate cu România şi Ucraina, eliminarea regimului de vize pentru cetăţenii români şi semnarea Acordului de mic trafic la frontieră. (Adevarul)

cuvinte-cheie: Urechean | Lupu | Ghimpu | Filat | coalitie

Comentarii (0)

 

Related news

Sus