Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.08.2009

Opoziţia moldoveană, în pelerinaj la ambasadele Rusiei şi SUA

Preşedintele PLDM revendică şefia legislativului de la Chişinău pentru formaţiunea sa, în baza rezultatului bun obţinut la alegeri.


Înainte ca o viitoare alianţă parlamentară să prindă contur la Chişinău, este nevoie ca fiecare dintre cele patru formaţiuni considerate democratice să se pronunţe clar împotriva unei alianţe cu Partidul Comuniştilor, susţine, într-un interviu acordat EVZ, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat. Acesta continuă disputa tăcută cu fostul comunist şi posibil aliat Marian Lupu şi vorbeşte în premieră despre funcţii: vrea şefia parlamentului.

EVZ: Aţi pronunţat marţi un cuvânt greu: „şantaj". Cine şantajează pe cine?
Vlad Filat: N-aş vrea să dau nume. Există însă o atmosferă prin care se dă de înţeles că, dacă nu se va oferi cuiva ceea ce cere, ar putea face un pas către comunişti. Punctul nostru de vedere este categoric: în această situaţie nu avem ce discuta. Am cerut foarte clar: trecem la negocieri în momentul în care toate cele patru partide spun tare: „Niciun fel de colaborare cu PCRM!".

Ce partid ezită să spună asta?
Cele trei partide liberale au făcut-o nu numai prin declaraţii, ci şi prin acţiuni. Urmează ca, prin acţiuni, şi Partidul Democrat din Moldova (PDM) să demonstreze această adeziune.

Spuneaţi, într-un interviu acordat EVZ, înainte de alegeri, că nu credeţi în sinceritatea lui Marian Lupu. Există în momentul de faţă pericolul real al unei alianţe între PDM şi PCRM?
Situaţia nu poate fi privită doar prin prisma unei alianţe PDM-PCRM. Este important ca PDM să dea dovadă de înţelegere a situaţiei, astfel încât să putem crea această coaliţie. Urmează să vedem în privinţa sincerităţii şi a corespondenţei dintre mesaj şi acţiune.

Partidul Liberal a avansat o schemă potrivit căreia Marian Lupu ar urma să fie şef al statului, iar dumneavoastră să vă revină postul de premier. Aţi respins o asemenea posibilitate?
Orice formulă e posibilă, dar - dacă e să vorbim sincer -, PLDM e în situaţia de a avea dreptul la prima opţiune. În momentul actual, noi optăm pentru funcţia de preşedinte al parlamentului. Este un drept moral, reiese din rezultatul alegerilor. Ceea ce ţine de următoarele funcţii rămâne de discutat.

Se vehiculează faptul că vă doriţi funcţia de preşedinte pentru dumneavoastră sau pentru fostul premier Ion Sturza, despre care spuneaţi că ar avea „toate calităţile necesare".
Nu doresc o funcţie sau alta pentru mine sau pentru altcineva, eu doresc ca această funcţie să servească pentru ca PLDM să-şi poată realiza toate angajamentele asumate în faţa oamenilor. Nu putem să lăsăm acest mandat la îndemâna nu ştiu cui. În ceea ce priveşte posibilitatea ca domnul Sturza să devină preşedinte, am spus textual: „Domnul Sturza întruneşte toate condiţiile pentru a fi un preşedinte bun". Cunosc foarte bine aptitudinile sale. Mi-am exprimat totodată rezerva că domnul Sturza va accepta.

Ceea ce s-a şi întâmplat de altfel, într-un răspuns al domnului Sturza.
Este o expresie bună: „Never say never" („Niciodată să nu spui niciodată" - n.r.). Eu cred că - dacă s-ar ajunge la situaţia în care numai dânsul ar putea realiza compromisul - ar fi posibil un asemenea scenariu.

Care sunt şansele ca PCRM să profite de impasul în care se află discuţiile între cele patru partide?
Nu putem spune că ne aflăm în impas. Este o discuţie firească. Cineva încearcă să facă exces de arta negocierilor. Până la a ajunge la impas e însă mult. Există toate premisele pentru ca situaţia de acum să fie depăşită şi să trecem la o negociere autentică. Situaţia este de aşa natură în Republica Moldova, încât orice formulă este clar în detrimentul comuniştilor.

PELERINAJ LA AMBASADELE MARILOR PUTERI

„Partenerii noştri urmăresc ce se întâmplă"

Sunt zile aglomerate la ambasadele marilor puteri în Republica Moldova. După preşedintele Alianţei „Moldova Noastră", Serafim Urechean, comunistul Vladimir Voronin şi liberal-democratului Vlad Filat, ieri a fost rândul liberalului Dorin Chirtoacă să discute cu ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Valerii Kuzmin. N-au fost însă neglijaţi de liderii politici nici reprezentanţii SUA sau cei ai Germaniei. Filat spune că este vorba de un proces firesc: partenerii Republicii Moldova vor să afle, direct de la lideri, scenariile pentru viitorul acestui stat.

V-aţi întâlnit ieri (marţi - n.r.) cu ambasadorul Federaţiei Ruse şi cu cel al Statelor Unite în Republica Moldova. Ce subiecte aţi abordat?
Subiectele sunt aceleaşi în toate cazurile. Am avut întâlniri şi cu ambasadorul Statelor Unite, şi cu cel al Federaţiei Ruse, la solicitarea lor. În după-amiaza zilei de ieri am avut o întâlnire cu reprezentantul special al înaltului comisar al Consiliului Europei la Chişinău, azi-dimineaţă (ieri - n.r.) am avut o întâlnire cu ambasadorul Germaniei, mâine (azi - n.r.) avem fixate întâlniri cu reprezentanţi ai Ambasadei Suediei, care asigură preşedinţia Uniunii Europene. Este un proces absolut firesc: partenerii noştri externi urmăresc cu interes ceea ce se întâmplă în ţara noastră, având în vedere şi rezultatele electorale ale acestui scrutin. Sunt interesaţi de priorităţile unui partid sau altul.

Aţi simţit vreo răceală din partea Rusiei în ceea ce priveşte o alianţă între cele patru partide?
Nu am ajuns să discutăm despre această coaliţie. Nu sunt persoana la adresa căreia ambasadorul Federaţiei Ruse să-şi permită a-şi arăta emoţiile. Eu i-am transmis un mesaj foarte clar, despre care vor fi priorităţile, despre problemele pe care le avem în ceea ce ţine de folosirea resurselor energetice, despre problema transnistreană. Lucruri discutate în campania electorală.

Sursa: Evenimentrul zilei

cuvinte-cheie: PDM | PCRM | Filat | PLDM

Comentarii (0)

 

Related news

Sus