Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.12.2010

Parlamentul European este dispus să acorde sprijin şi în continuare R.Moldova

Parlamentul European este dispus să acorde sprijin şi în continuare R.Moldova

Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Jerzy Buzek, Preşedintele Parlamentului European, aflat în vizită oficială la Chişinău.

După întrevedere cei doi oficiali au făcut declaraţii pentru presă.

Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a menţionat că constatările observatorilor europeni demonstrează că alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova, din 28 noiembrie curent, au fost libere şi transparente.

Oficialul a apreciat că anul 2010 a fost unul de succes pentru Republica Moldova, pentru promovarea valorilor democratice şi reformelor, avînd susţinerea deplină a partenerilor de dezvoltare.

Jerzy Buzek a confirmat că Parlamentul European este dispus să acorde sprijin şi în continuare Republicii Moldova.  În acest sens a fost aprobată şi decizia privind acordarea asistenţei macro-financiare pentru Republica Moldova în valoare de 90 milioane de euro, precum şi examinată posibilitatea acordării asistenţei în valoare de 100 mil. de euro prin proiectele politicii regionale.

Preşedintele Parlamentului European a menţionat că Republica Moldova este un model de succes în cadrul Parteneriatului Estic.

De asemenea, Jerzy Buzek a accentuat că a venit la Chişinău pentru a transmite un mesaj de solidaritate în această perioadă crucială pentru Republica Moldova. Totodată, s-a accentuat că alegerea aparţine cetăţenilor ţării noastre.

„Cetăţenii tuturor ţărilor europene cred în aceleaşi valori: democraţie, economie de piaţă liberă, susţinerea socială a celor care au nevoie, lucrul pe care putem construi o bază pentru un viitor prosper", a declarat Preşedintele Parlamentului European.

Înaltul oficial a menţionat că Uniunea Europeană îşi doreşte relaţii apropiate cu RM şi este interesată în asigurarea stabilităţii şi dezvoltarea unei cooperări multilaterale cu RM. 

Vlad Filat  a menţionat că, în ultimul an, la Chişinău au fost reprezentanţi de vază practic din toate grupurile politice ale Parlamentului European.

Premierul a apreciat Rezoluţia Parlamentului European din 21 octombrie 2010 privind reformele realizate şi evoluţia situaţiei din RM, care, ţinînd cont de importanţa pe care o are Parlamentul European după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, poate însemna că această rezoluţie a fost o anticipare a Concluziilor pentru Moldova ale Consiliului pentru Afaceri Externe din 25 octombrie 2010. Concluziile de referinţă conţin o serie de prevederi importante pentru Moldova, inclusiv adresarea Consiliului UE către Comisia Europeană în vederea elaborării Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize.

Premierul a mai menţionat că Republica Moldova este în proces de implementare a recomandărilor-cheie ale Comisiei Europene pe marginea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu UE.

Vlad Filat a remarcat activitatea şi prezenţa misiunii observatorilor electorali ai Parlamentului European la alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010, dar şi susţinerea Parlamentului European pentru consolidarea democraţiei în RM, exprimată prin apelul la dialog între forţele care au acces în Parlament în vederea depăşirii crizei politice.

Oficialii au apreciat solidar dinamica pozitivă a Dialogului UE-Moldova în toate domeniile de cooperare.

 

cuvinte-cheie: Buzek | Filat

Comentarii (0)

 

Related news

Sus