Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.04.2009

Declaratia Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova

Catre institutiile europene: Parlamentul European, Comisia Europeana, Consiliul European

Noi, membrii Uniunii Scriitorilor din Moldova, intruniti intr-o sedinta extraordinara in data de 9 aprilie 2009 am analizat situatia politica dramatica, creata in urma alegerilor parlamentare, fraudate masiv de Partidul Comunist de guvernamant. Scriitorii au adus dovezi incontestabile care demonstreaza cu certitudine ca au fost utilizate toate metodele ilegale in comiterea acestei infractiuni: folosirea aparatului administrativ in procesul campaniei electorale, utilizarea abuziva a mass-media publice in propriile scopuri electorale, fapt ce a generat atitudini lipsite de echidistanta fata de concurentii electorali, includerea in listele sectiilor de votare a unor persoane decedate sau plecate in strainatate, altele - trecute fraudulos in listele electorale pe adrese straine, impunerea bolnavilor cu deficiente mintale, a fanaticilor religiosi sa-si dea votul pentru comunisti s.a. De asemenea, pensionarii au fost amenintati ca vor fi lipsiti de pensii in cazul in care nu isi vor da votul pentru comunisti.

Atentionam institutiile europene ca imaginea promovata a presedintelui Vl. Voronin este una falsa, regimul comunist fiind principalul factor destabilizator in R. Moldova si in regiune. Una din cele mai recente dovezi o constituie modul dictatorial si politienesc utilizat in reprimarea protestelor organizate de tineretul studios in legatura cu fraudarea alegerilor, reprimarea presei si fortelor democratice, blocarea accesului in republica atat a ziaristilor si simplilor cetateni straini, cat si a propriilor cetateni. Sunt operate arestari in masa, maltratari prin metode staliniste ale asa-zisilor "dusmani ai statalitatii", se constata disparitia unor persoane implicate si neimplicate in proteste, se profereaza amenintari la adresa functionarilor de stat necomunisti, a conducatorilor institutiilor de invatamant, a parintilor etc.

Apar tot mai multe dovezi ca actele de vandalism atribuite protestatarilor pasnici in realitate fac parte dintr-un scenariu bine regizat de conducerea comunista cu antrenarea organelor sale represive. Acuzatiile la adresa Romaniei de implicare in desfasurarea acestor evenimente nu sunt decat o modalitate de a voala implicarea tacita sau directa a Rusiei, avand ca scop mentinerea la Chisinau a unei guvernari obediente care sa nu iasa din sfera de interese a Federatiei Ruse, reinstalarea cortinei de fier spre tarile Uniunii Europene s.a.

Ne exprimam indignarea si nedumerirea ca unele institutii europene menite sa promoveze valorile democratice dau dovada de o atitudine partinitoare fata de evenimentele din R. Moldova, atitudine care in mod suspect consuna cu demersul oficialitatilor comuniste de la Chisinau.

Solicitam o implicare urgenta si energica a forurilor europene in aprecierea evenimentelor si gasirea cailor de solutionare a situatiei politice grave din R. Moldova.

Adoptata la Adunarea extraordinara a Uniunii Scriitorilor din R. Moldova

9 aprilie 2009, Chisinau

cuvinte-cheie: declratie | Cimpoi | Uniunea | Scriitorilor

Comentarii (0)

 

Related news

Sus