Trimite e-mail | Printeaza
Politic
22.10.2009

Republica Moldova trebuie să încheie un acord cu Fondul Monetar, înainte ca UE să ajute financiar Chişinăul

Republica Moldova trebuie să încheie un acord cu Fondul Monetar, înainte ca UE să ajute financiar Chişinăul

Uniunea Europeană va asista Republica Moldova în reabilitarea sa economică, dar numai după ce ţara va încheia un acord cu FMI, a declarat comisarul european Leonard Orban, în plenara Parlamentului European, la Strasbourg.

 Situaţia economică a Republicii Moldova necesită o asistenţă macroeconomică din partea Uniunii Europene, a fost de acord Leonard Orban, care se adresa Parlamentului European, dar nu se va şti la ce sumă se va ridica această asistenţă, decât după ce FMI încheie un acord cu autorităţile moldovene.

Leonard Orban a adăugat că nu se îndoieşte de sprijinul pe care această asistenţă financiară o va primi din partea deputaţilor europeni, de a căror parafare finală depinde plătirea oricărui ajutor extern.

O promisiune este însă făcută Moldovei acum, iar Leonard Orban a vorbit despre un efort al Uniunii Europene pentru ca în conjunctura deosebit de critică în care se găseşte ţara, sprijinul Uniunii Europene "să fie substanţial şi eficient şi să vină la momentul potrivit".

O asistenţă sub formă de împrumut şi sub formă de ajutor financiar este prin urmare acceptată deja de Comisia Europeană, care în acelaşi timp este gata să înceapă negocierile pentru un nou acord cu Chişinăul.

Acest acord nu va fi unul politic care să-i deschidă automat drumul Moldovei spre Uniunea Europeană, ci va fi unul tehnic, în care aspiraţiile europene ale Chişinăului sunt recunoscute. (RFI)

cuvinte-cheie: europeana | Uniunea | Orban

Comentarii (0)

 

Related news

Sus