Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.10.2009

Moldova începe negocierile privind Acordul de asociere cu UE

Moldova  începe negocierile privind Acordul de asociere cu UE

Prim-ministrul Vladimir FILAT şi ministrul Afacerilor Externe al Regatului Suediei, Carl BILDT, au susţinut o conferinţă de presă

Conferinţa de presă a fost organizată ca urmare a întrevederii celor doi oficiali din dimineaţa zilei de astăzi, unde s-au discutat detalii referitor la începerea negocierilor asupra noului Acord de asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

Prim-ministrul a menţionat, în cadrul conferinţei de presă, că integrarea europeană a Republicii Moldova este una din priorităţile noului Guvern.  „În acest sens, dialogul politic are o importanţă deosebită, şi constatăm cu satisfacţie că acest dialog devine tot mai intens şi mai concret", a declarat Vladimir FILAT.

Prim-ministrul şi-a exprimat încrederea că rezultatele vizitei vor avea consecinţe foarte importante pentru ţara noastră. „Am convenit să începem imediat negocierile privind noul acord de colaborare cu Uniunea Europeană. Acest lucru a devenit posibil în urma aprobării de Parlament a Programului de guvernare orientat spre alinierea la standardele şi valorile europene. Intrarea în vigoare a viitorului acord va permite să avem o colaborare mai strînsă cu Uniunea Europeană în problemele securităţii regionale şi internaţionale", a precizat Premierul.

Vladimir FILAT a ţinut să sublinieze un alt domeniu extrem de important - crearea unui spaţiu de liber schimb cuprinzător şi aprofundat între Uniunea Europeană şi Republica Moldova.

Prim-ministrul s-a referit şi la subiectul privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova care, de asemenea, urmează a fi reglementat de noul aranjament juridic, astfel încît să fie creată posibilitatea pentru cetăţenii Republicii Moldova de a circula în perspectivă în Uniunea Europeană fără vize. „Şi aici, ca şi în alte domenii, avem multe de făcut, dar sper că voinţa noastră politică şi susţinerea prietenilor noştri europeni ne vor permite să lansăm toate aceste iniţiative importante încă în acest an pe parcursul preşedinţiei suedeze a Uniunii Europene. De asemenea, sunt convins că un bun început va fi susţinut  de Spania, care va prelua preşedinţia Uniunii Europene de la Suedia, astfel ca cetăţenii Republicii Moldova să simtă într-un viitor previzibil toate avantajele colaborării moldo-comunitare", a spus Prim-ministrul.

La rîndul său, Carl BILDT a anunţat despre decizia Uniunii Europene de a începe negocierile cu Republica Moldova asupra semnării unui nou document.

„Acest Acord de asociere va fi o continuare a Planului de Acţiuni Republica Moldova - Uniunea Europeană, dar va fi mult mai ambiţios. Sperăm că în scurt timp vom începe negocierile pentru semnarea unui Acord de comerţ liber, dar şi negocieri referitor la liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni", a spus Carl BILDT.

Oficialul a menţionat că înţelege situaţia economică dificilă în care se află Republica Moldova, în acest context apreciind acţiunile Guvernului întreprinse pînă acum în domeniul  social-economic.

Carl BILDT a confirmat disponibilitatea Uniunii Europene, dar şi a altor organizaţii internaţionale, de a acorda susţinere Republicii Moldova pe calea apropierii de standardele europene, relatează Serviciul de presă al Guvernului.

 

cuvinte-cheie: Bildt | europeana | Uniunea | asociere | acord

Comentarii (0)

 

Related news

Sus