Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.07.2009

Declaraţia organizaţiilor mass-media în legătură cu înrăutăţirea climatului de funcţionare a presei în Republica Moldova

Organizaţiile neguvernamentale din domeniul mass-media semnalează cu profundă îngrijorare înrăutăţirea climatului de funcţionare a presei şi degradarea libertăţii de exprimare în Republica Moldova în ajunul alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie 2009. Astfel, în ultimele săptămâni au avut loc câteva cazuri de intimidare a jurnaliştilor aflaţi în exerciţiul funcţiunii la întâlnirile primului ministru Zinaida Greceanîi, care este şi candidat PCRM la alegerile parlamentare anticipate, beneficiind de gardă de corp, inclusiv la evenimentele care nu au nicio legătură cu exercitarea funcţiei de demnitar de stat.

La 9 iulie a.c., garda de corp a premierului a interzis accesul unei echipe de jurnalişti de la postul de televiziune „TV-Prim” din oraşul Glodeni la o întâlnire a funcţionarilor din raion cu Zinaida Greceanîi. Jurnalista Rodica Nimerenco a fost îmbrâncită de bodyguarzi care au ameninţat-o că vor „scoate arma din dotare”, iar cameramanul a fost împiedicat să filmeze intrarea premierului în sala de şedinţe ( Monitor Media, 9 iulie ).

La 12 iulie a.c, la Donduşeni, jurnaliştii Igor Melnic şi Vladimir Thorik de la ziarul „Moldavskie vedomosti” au fost scoşi cu forţa de ofiţeri din garda de corp a premierului Greceanîi şi de poliţia locală din Palatul Culturii unde avea loc o reuniune electorală a PCRM ( Monitor Media, 14 iulie ).

Între timp, autorităţile moldovene au reluat practicile ilegale şi antidemocratice de interzicere a accesului pe teritoriul Republicii Moldova, pe motive inventate, a unor jurnalişti. Astfel, trimisului special al Agenţiei Agerpress, Gabriel Apetri, care urma să relateze despre campania electorală şi alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie, i s-a interzis accesul în R. Moldova, invocându-se că nu are adeverinţă medicală care să ateste că nu este infectat cu HIV/SIDA, chiar dacă, conform legii, pentru a intra în R. Moldova nu este nevoie de un asemenea document ( Monitor Media, 14 iulie ).

În legătură cu aceste situaţii foarte grave de limitare a drepturilor jurnaliştilor, organizaţiile neguvernamentale semnatare cer:

Guvernului Republicii Moldova (prim-ministru Zinaida Greceanîi) şi Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (preşedinte Vladimir Voronin): să înceteze limitarea dreptului constituţional la informaţie al cetăţenilor Republicii Moldova şi a dreptului jurnaliştilor de a-şi exercita meseria, inclusiv prin relatarea de la întâlnirile cu alegătorii care sunt evenimente publice şi nu adunări de partid;

Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova (ministru Gheorghe Papuc) şi Direcţiei Generale Pază de Stat (şef Sergiu Osman): să facă dovada unui comportament legal şi onorabil, excluzând din activitatea lor practicile miliţiei sovietice de intimidare a persoanelor incomode, în special a jurnaliştilor aflaţi în exerciţiul funcţiunii;

Serviciului Grăniceri al Republicii Moldova (director Igor Colenov) şi Serviciului Vamal al Republicii Moldova (director general Viorel Melnic): să elimine abuzurile şi acţiunile ilegale ale subalternilor în raport cu jurnaliştii care vin în ţara noastră în interes de serviciu, să pornească o anchetă de serviciu pe cazul interzicerii accesului pe teritoriul R. Moldova jurnalistului Gabriel Apetri şi să prezinte explicaţii publice în legătură cu acest caz.

Copia acestei Declaraţii va fi remisă ambasadelor şi reprezentanţelor străine în Republica Moldova, organizaţiilor europene şi internaţionale, misiunilor de observare a alegerilor parlamentare anticipate, reprezentantului special al OSCE pentru libertatea presei.


Asociaţia Presei Independente

Centrul Independent de Jurnalism

Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova

Centrul „Acces-info”

Centrul de Investigaţii Jurnalistice

Uniunea Jurnaliştilor din Moldova

Asociaţia Presei Electronice

cuvinte-cheie: mass media | declratie | presa

Comentarii (0)

 

Related news

Sus