Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.04.2009

ONG de media din Moldova îgrijorate în legătură cu degradarea situaţiei presei

Organizaţiile neguvernamentale din mass-media din Moldova şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu degradarea în ultimele zile a situaţiei presei din Republica Moldova şi îngrădirea accesului la informaţiile de interes public, protestând împotriva cazurilor de abuz împotriva jurnaliştilor.

Într-o declaraţie difuzată joi, se menţionează că, în seara zilei de miercuri, 8 aprilie, câţiva reporteri ai săptămânalului de investigaţii „Ziarul de Gardă” au fost bruscaţi de reprezentanţi ai forţelor de ordine care au refuzat să se legitimeze. Jurnaliştilor le-au fost răsucite mâinile, fiind ameninţaţi că li se vor distruge camerele de fotografiat. În aceeaşi zi, Oleg Brega, cameramanul postului de televiziune pe Internet „Jurnal TV”, aflat în exerciţiul funcţiunii, a fost bătut de câteva persoane în civil, care i-au sechestrate două camere de filmat. Redacţia „Ziarul de gardă” şi administraţia „Jurnal TV” dispun de probe care ar putea ajuta în identificarea făptaşilor şi sunt dispuşi să le pună la dispoziţia organelor de drept.

„În aceste condiţii, organizaţiile semnatare protestează vehement împotriva atacurilor din partea reprezentanţilor structurilor de forţă asupra jurnaliştilor aflaţi în exerciţiul funcţiunii şi cer încetarea imediată a acestor practici abuzive şi ilegale, investigharea cazurilor menţionate şi tragerea la răspundere a persoanelor care se fac vinovate de abuzurile împotriva jurnaliştilor”, se arată în declaraţie.

Totodată, ONG de media infromează că, la 9 aprilie, cunoscutul portal Facebook.com, precum şi reţeaua socială Odnoklassniki.ru au devenit inaccesibile pentru utilizatorii din Moldova. De asemenea, la 8 aprilie, administratorii portalului informaţional unimedia.md au constatat că serverul Unimedia a fost atacat de mai multe ori.

De asemenea, organizaţiile de media comunică că, cel puţin doi radiodifuzori au încetat retransmisia posturilor tv Realitatea TV şi TVR 1 pe teritoriul Moldovei. Posturile TV au dispărut din lista canalelor TV marţi seara, în jurul orei 21.00. Radiodifuzorii invocă motive tehnice care stau la baza acestor probleme, iar promisiunile de a restabili retransmisia posturile TV nu au fost realizate deocamdată. Astfel, consumatorii de programe sunt lipsiţi de importante surse de informare internaţionale.

„Ţinând cont de importanţa respectării dreptului constituţional de acces la informaţie al cetăţeanului prin intermediul presei scrise, a Internetului şi prin alte mijloace accesibile, organizaţiile semnatare fac apel către autorităţile din Republica Moldova să asigure libertatea mass-media în virtutea obligaţiilor care îi revin în calitate de membru a Consiliului Europei şi să înlesnească accesul cetăţenilor la informaţie”, se mai arată în declaraţia semnată de Asociaţia Presei Independente, Centrul Independent de Jurnalism, Asociaţia Presei Electronice, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Uniunea Jurnaliştilor din Moldova,
Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova.

cuvinte-cheie: media | abuz | jurnalisti

Comentarii (0)

 

Related news

Sus