Trimite e-mail | Printeaza
Social
27.10.2008

ONG de media se solidarizează cu PRO TV Chişinău

„Organizaţiile neguvernamentale mass-media sunt profund îngrijorate de atacurile fără precedent lansate la 23 octombrie 2008, în Parlamentul Republicii Moldova, împotriva postului de televiziune „Pro TV Chişinău", atacuri care pot duce la lipsirea postului de licenţa de emisie şi ar dăuna unor alegeri libere şi corecte în Moldova", se arată într-o declaraţie a ONG de media din Moldova.

ONG de media menţioneză că deputatul fracţiunii Partidului Popular Creştin Democrat, Ştefan Secăreanu, a învinuit „Pro TV" că ar fi un post „specializat in atacarea, subminarea, discreditarea şi culpabilizarea instituţiilor statului de drept, în calomnii şi etichetări gratuite, precum şi în provocarea cu premeditare a stărilor artificiale de instabilitate şi panicii în societate". El a mai spus că activitatea „Pro TV" "se încadrează în multiplele scenarii de subminare a intereselor naţionale ale Republicii Moldova, puse la cale de neprietenii ţării din afară", cerând ca organele să investigheze cine este proprietarul acestui post şi „care este natura relaţiilor acestui post de televiziune şi a stăpânilor săi din afara ţării cu unii politicieni, dată fiind lipsa flagrantă de independenţă şi echidistanţă a televiziunii respective în raport cu unii dintre aceştia?".

La rândul său, un alt deputat, Vladimir Braga, neafiliat, s-a arătat nemulţumit de conţinutul unei emisiuni de dezbateri, din 20 octombrie, declarând că "opinia publică a fost prelucrată în materie de ce partide trebuie votate la alegerile parlamentare din 2009", şi a cerut CCA să cerceteze dacă „Pro TV" nu a încălcat, prin emisiunea dată, legislaţia, „ţinând cont de faptul că astfel de subiecte, deseori, sunt abordate de acest post de televiziune şi pornind de la faptul că, deocamdată, campania electorală nu a fost anunţată oficial".

În declaraţie se arată că este pentru prima dată când deputaţii în Parlament fac aprecieri atât de grave la adresa acestui post care activează timp de nouă ani pe piaţa informaţională din Moldova. Totodată, acuzaţiile nu au fost însoţite de argumentări, referinţe la ştiri sau trimiteri la rezultatele vreunui studiu.

„Avem tot temeiul să credem că atacurile asupra „Pro TV Chişinău" din 23 octombrie, în Parlament, sunt legate de viitoarele alegeri parlamentare şi de faptul că în decembrie 2008 expiră licenţa acestui post. Asistăm astfel la începutul unei campanii de discreditare a postului respectiv, pentru a justifica mai uşor lichidarea sa ulterioară, prin atribuirea licenţei respective unui alt difuzor, ca în cazurile „Pervîi kanal v Moldove", „Blue Star (Bălţi)", „TVR1"", se arată în declaraţia citată. .

Semnatarii declaraţiei au chemat mass-media, societatea civilă, partidele politice să se solidarizeze în demersul de apărare a libertăţii presei şi democraţiei, pentru a nu admite lichidarea sau acapararea de către actuala putere a încă unui post TV, cum a fost cazul „Antenei C" şi „Euro TV", „TVR1", „Pervîi kanal v Moldove", „Blue Star" (Bălţi).

„Facem apel către UE, OSCE, Consiliul Europei, către reprezentanţii diplomatici acreditaţi în RM să vină în sprijinul democraţiei moldoveneşti", se mai arat în declaraţia semnată de Centrul Independent de Jurnalism, Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova, ASsociaţia Presei Electronice din Moldova, Asociaţia Presei Independente, Centrul „Acces-info", Uniunea Jurnaliştilor din Moldova, Comitetul pentru Libertatea Presei.

cuvinte-cheie: ProTV | solidarizare | media | ONG

Comentarii (0)

 

Related news

Sus