Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.10.2008

Trei partide de opoziţie din R. Moldova acuză puterea că vrea eliminarea ProTV după modelul TVR1

Trei partide de opoziţie şi-au exprimat vineri susţinerea pentru postul de televiziune privat ProTV Chişinău, declarând că autorităţile moldovene pun la cale eliminarea acestuia de pe piaţa mediatică din Republica Moldova, la fel cum au procedat şi cu TVR1.

Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Liberal şi Mişcarea Acţiunea Europeană au solicitat, în declaraţii separate, structurilor europene şi misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova să atragă atenţia asupra înrăutăţirii climatului politic prin hărţuirea presei şi a oponenţilor politici, ceea ce ar putea compromite definitiv desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte.


Partidul Liberal Democrat din Moldova (PDLM) constată că puterea comunistă, împreună cu instrumentul său util - Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD), au intensificat atacurile asupra presei libere.

Într-o declaraţie difuzată vineri, PLDM susţine că prin interpelarea de joi, 23 octombrie, în plenul Parlamentului, PPCD a oferit un pretext Procuraturii Generale, Serviciului de Informaţii şi Securitate, Ministerului Finanţelor, Centrului pentru combaterea crimelor economice şi a corupţiei, Consiliului Coordonator al Audiovizualului de a efectua controale ample la postul de televiziune ProTV Chişinău.

Acţiunea se înscrie în scenariul puterii de a limita libertatea presei şi de a intimida oponenţii politici. Acelaşi scenariu, cu implicarea aceloraşi actori şi a structurilor represive ale regimului, se mai spune în declaraţie, a fost aplicat şi împotriva PLDM.
"Postul de televiziune PRO TV Chişinău este cunoscut ca o instituţie media echidistantă, obiectivă şi profesionistă. Atacul asupra acestei instituţii urmăreşte schimbarea politicii sale editoriale şi influenţarea Consiliului Coordonator al Audiovizualului în vederea neprelungirii licenţei de emisie a postului ProTV Chişinău. În ajunul campaniei electorale, guvernarea comunistă încearcă să lipsească cetăţenii de o sursă credibilă de informare", potrivit declaraţiei PLDM. Partidul Liberal Democrat din Moldova face apel către partidele politice, mass-media, societatea civilă să se solidarizeze cu postul de televiziune PRO TV Chişinău şi să apere în acest mod una dintre valorile fundamentale ale democraţiei - libertatea de exprimare.

Partidul Liberal condamnă şi el "presiunile politice şi atacurile furibunde la care este supus în ultima perioadă postul independent de televiziune ProTV Chişinău din partea regimului comunist şi a acoliţilor săi, inclusiv interpelarea din data de 23 octombrie a fracţiunii PPCD în Parlament".

"Partidul Liberal îşi declară solidaritatea deplină cu această instituţie autentică a mass-mediei independente, care a contribuit într-o măsură covârşitoare la afirmarea libertăţii de expresie şi a pluralismului de opinii în societatea noastră", se spune într-o declaraţie a PL.

Potrivit liberalilor, interpelarea deputatului PPCD Ştefan Secăreanu în plenul Parlamentului de joi, 23 octombrie, în care postului de televiziune ProTV Chişinău îi sunt aduse acuzaţii deosebit de grave, inclusiv aceea de subminare a intereselor naţionale ale Republicii Moldova, "este lipsită de temei şi urmăreşte, în realitate, scopul de a oferi un pretext organelor judiciare, precum şi CCA, de a declanşa acţiuni de persecuţie şi sancţionare, iar ulterior, de închidere a acestui post de televiziune, cunoscut ca o sursă de informare corectă, profesionistă, echidistantă şi neafiliată politic".

PL consideră că acţiunea PPCD face parte din scenariul statului poliţienesc instaurat de regimul comunist şi acoliţii săi de reprimare a mass-mediei independente şi de instaurare a unui control totalitar asupra presei în ansamblu în perspectiva alegerilor parlamentare din 2009. Presiunile politice şi atacurile instituţiilor de stat, în special ale structurilor de forţă, împotriva postului de televiziune ProTV Chişinău constituie acţiuni de intimidare a societăţii civile, de subminare a democraţiei şi au ca obiectiv instalarea în societate a unui climat de teroare şi frică şi de dominaţie a propagandei comuniste oficiale, în opinia Partidului Liberal. "Asemenea derapaje antidemocratice sunt inspirate de la cel mai înalt nivel al statului şi urmăresc anihilarea oponenţilor politici ai actualei guvernări, iar în perspectivă - fraudarea alegerilor parlamentare", se mai spune în declaraţia PL.
La rândul său, deputata independentă Zoia Jalbă, vicepreşedinte al Partidului Mişcarea Acţiunea Europeană, a declarat vineri în plenul Parlamentului că formaţiunea pe care o reprezintă "este îngrijorată de atacurile împotriva ProTV Chişinău".
"În pofida observaţiilor organismelor internaţionale, guvernarea şi-a înteţit atacurile asupra presei. Un loc aparte în această luptă îl are ProTV, care, cu excepţia DTV, este unicul post care reflectă obiectiv realitatea din Republica Moldova. Iar comuniştii şi partenerii lor 'din opoziţia constructivă' încearcă să-l închidă la fel cum au procedat anterior şi cu postul TVR-1, căruia i-au retras licenţa", a spus Zoia Jalbă. Potrivit ei, atacul care a venit joi din partea a doi deputaţi "care neformal fac parte din actuala guvernare", se înscrie într-un "scenariu diabolic pus la cale de autorităţi pentru a rămâne la guvernare şi după alegerile din 2009".

Mişcarea Acţiunea Europeană crede că aceste acţiuni subminează şi mai mult libertatea presei în Republica Moldova şi aminteşte că în urmă cu două zile Chişinăul a coborît cu 17 poziţii faţă de anul trecut în topul mondial al libertăţii presei, făcut public de organizaţia Reporters sans Frontiers, şi a ajuns la acest capitol alături de ţări din Africa şi Asia.

Vicepreşedintele PPCD, Ştefan Secăreanu, a cerut joi în plenul Parlamentului organelor de drept şi de control financiar să investigheze activitatea postului de televiziune ProTV Chişinău, acuzându-l de prezentarea unor informaţii denaturate, care ar periclita securitatea statului. Deputatul independent Valentin Braga, a făcut şi el o interpelare adresată preşedintelui Consiliului Coordonator al Audiovizualului, prin care a solicitat să fie verificată conformitatea cu prevederile legale ale unei emisiuni de dezbatere transmise luni, 20 octombrie, de ProTV Chişinău.

Într-o declaraţie difuzată vineri, conducerea ProTV Chişinău a calificat drept "o acuzaţie deosebit gravă, dar complet nefondată şi lipsită de sens" afirmaţia deputatului PPCD Ştefan Secăreanu. "Este evident faptul că, în nouă ani de activitate, ProTV a fost una dintre puţinele instituţii media echilibrate, echidistante şi neangajate politic din Republica Moldova. Menţionăm că ProTV este întotdeauna deschis să pună la dispoziţia instituţiilor statului orice informaţii privind activitatea sa în Republica Moldova, fiind de datoria acestora să răspunda întrebărilor tendenţioase ale deputatului PPCD", se spune în declaraţia directorului ProTV Chişinău, Cătălin Giosan. Potrivit lui Giosan, ProTV îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova, respectând instituţiile statului şi colaborând cu acestea şi va întreprinde toate demersurile necesare ocrotirii imaginii şi drepturilor sale legitime.

Sursa: NewsIn

Lina Grâu

 

cuvinte-cheie: ProTV | TVR1

Comentarii (0)

 

Related news

Sus