Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
15.10.2008

ONG de media protestează împotriva comportamentului abuziv al structurilor paramilitare faţă de jurnalişti

Într-o decaraţie difuzată de Centrul Independent de Jurnalism, se arată că, vineri, 10 octombrie curent, Veronica Russu, reporterul saptămânalului de investigaţie „Ziarul de Gardă", a fost intimidată de gardienii care însoţeau un inculpat în sala de judecată a Judecatoriei Militare Chişinău. Fără să aibă acest drept, gardienii i-au cerut legitimaţia pentru a o verifica, iar apoi i-au interzis să facă fotografii, deşi jurnalista avea permisiunea preşedintelui instanţei să fotografieze.

Sâmbătă, 11 octombrie, cameramanul postului de televiziune pe internet JurnalTV, Vasile Costiuc, a fost împiedicat de garda de corp a preşedintelui R. Moldova să filmeze în Piaţa Marii Adunări Naţionale în momentul când Vladimir Voronin trecea pe la carciumile improvizate cu ocazia Zilei Naţionale a Vinului. Operatorul a fost reţinut de persoane în civil şi plimbat cu maşina câteva zeci de minute, timp în care a fost vizionat materialul video filmat. Ulterior, cameramanului i s-a sugerat insistent să plece acasă.

"Cerem încetarea imediată a acţiunilor de intimidare a jurnaliştilor de către angajaţii structurilor de forţă şi a celor paramilitare. De asemenea, cerem conducatorilor Serviciului Protecţie şi Pază de Stat, Direcţiei trupelor de pază, supraveghere şi escortare a Departamentului Instituţiilor Penitenciare, ai altor structuri paramilitare ale statului să-şi instruiască angajaţii privind drepturile şi obligaţiile ce le revin în raport cu jurnaliştii care se află în exerciţiul funcţiunii", se mai arată în decaraţia semnată de Asociaţia Presei Independente, Centrul Independent de Jurnalism, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Asociaţia Presei Electronice, Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova, Centrul „Acces-info", Uniunea Jurnaliştilor din Moldova şi Comitetul pentru Libertatea Presei

 

cuvinte-cheie: jurnalisti | intimidare

Comentarii (0)

 

Related news

Sus