Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.12.2008

FMI va aloca Moldovei următoarea tranşă de 18 mil. USD din cadrul mecanismului de finanţare PRGF

FMI va aloca Moldovei următoarea tranşă de 18 mil. USD din cadrul mecanismului de finanţare PRGF

Acordarea următoarei tranşe va fi aprobată la începutul anului 2009, iar următoarea misiune a FMI în cadrul Programului PRGF este programată preliminar pentru finele lunii februarie 2009, a comunicat, luni, oficiul FMI la Chişinău. 

O misiune a Departamentului European al Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de  Graeme Justice, s-a aflat la Chişinău în perioada 4-15 decembrie, 2008. Scopul de bază al misiunii a fost evaluarea a cincea a rezultatelor programului susţinut prin mecanismul de finanţare pentru creşterea economică şi reducerea sărăciei (PRGF) 

Misiunea a remarcat cu satisfacţie performanţa bună în cadrul programului, reducerea ratei inflaţiei sub zece la sută şi creşterea economică robustă. Reformele prevăzute în cadrul programului au fost realizate – cu unele excepţii – în termenele stabilite. Sistemul financiar a fost rezistent faţă de criza financiară globală. Totodată, misiunea împărtăşeşte îngrijorările Guvernului privind impactul reducerii ritmurilor creşterii economice pe plan regional şi a discutat acţiunile adecvate în promovarea politicilor pentru aplanarea impactului asupra Moldovei. Misiunea a accentuat importanţa sporită a promovării unor politici macroeconomice prudente în anul 2009.

Acest fapt a fost reflectat în Memorandumul actualizat privind Politicile Economice şi Financiare (MPEF) pentru 2009. Acordul, ca de obicei, va fi revizuit de conducerea FMI şi apoi va fi prezentat spre examinare Consiliului de Directori Executivi al FMI.

PRGF este mecanismul de creditare al FMI cu regim preferenţial pentru statele cu venit mic. Rata dobânzii pentru creditele în baza PRGF constituie 0,5%. Creditele se oferă pe un termen de 10 ani, cu o perioada de graţie de 5,5 ani. Programul PRGF cu Republica Moldova presupune acordarea unui credit de circa 168 milioane de dolari SUA, din care au fost deja debursate circa 133 milioane de dolari SUA.

cuvinte-cheie: FMI | credit

Comentarii (0)

 

Related news

Sus