Trimite e-mail | Printeaza
Externe
29.10.2008

BNR: România nu are nevoie de un împrumut de la FMI

România nu are nevoie, potrivit calculelor Băncii Naţionale a României (BNR), de un împrumut de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), şi nu există probleme de finanţare, a declarat, marţi, viceguvernatorul băncii centrale Cristian Popa.

"În acest moment, România nu are intenţia să apeleze la FMI. Rămânem în contact pentru că suntem o ţară membră a Fondului, ne interesează modul în care este gândită această noua abordare a FMI şi rămânem în discuţii cu ei pentru evaluările anuale. Este adevărat că în acest moment ei sunt apelaţi de alte ţări din jurul nostru care, după cum aţi aflat şi din presă, discută de finanţare, uneori în sume importante. Noi nu am făcut acest lucru, România nu are nevoie de finanţare în acest moment", a spus Popa.

Potrivit lui Popa, FMI a revenit în poziţia de lider în privinţa evaluării macroeconomice pe ţări şi ca un coordonator al oferirii de asistenţă, dar nu pentru dezvoltarea pe termen lung, ci pentru situaţii de urgenţă.

Oficialul BNR a precizat că, lângă instrumentele clasice, Fondul a introdus recent alte două instrumente, respectiv accesul rapid la lichiditate şi facilitatea de finanţare pe termen scurt.

FMI a anunţat, marţi, că nu a avut discuţii cu România privind acordarea unui sprijin financiar, deşi păstrează dialogul strâns cu oficialii de la Bucureşti în legătură cu politicile economice.

Instituţia financiară internaţională neagă, astfel, informaţiile publicate săptămâna trecută în cotidianul The Economist, conform cărora România poartă discuţii cu Fondul în vederea obţinerii unui ajutor financiar.

Agenţia de evaluare financiară Standard&Poor's a redus, luni, ratingul României pentru împrumuturi în monedă străină pe termen lung la "BB+", de la "BBB-", şi calificativul pentru creditele pe termen scurt la "B", de la "A-", ambele cu perspectivă "Negativă", ca urmare a riscurilor determinate de necesarul ridicat de finanţare de pe pieţele internaţionale de credit.

Decizia retrogradează România din categoria investment grade, obligând, potrivit analiştilor români, la o politică fiscală şi salarială mai strictă şi măsuri de susţinere a mediului de afaceri, pentru a atrage în continuare investiţii străine.

Sursa: Mediafax.ro

cuvinte-cheie: criza | financiara | FMI | Romania

Comentarii (0)

 

Related news

Sus