Trimite e-mail | Printeaza
Externe
03.11.2008

Alegerile prezidenţiale din SUA în atenţia întregii lumi

Comunitatea internaţională îşi îndreaptă aproape exclusiv atenţia asupra evenimentelor din SUA, ţările lumii fiind conştiente că alegerile prezidenţiale americane sunt decisive pentru evoluţia mondială pe viitor

În alegerea unui nou preşedinte americanii nu se vor lăsa influenţaţi de interesele Europei. În cazul în care vor lua în considerare politica externă atunci se vor gândi doar la ţările „dificile" din punctul de vedere al Statelor Unite, precum Irakul sau Afganistanul.

Comparativ, atenţia comunităţii internaţionale este acaparată de alegerile prezidenţiale din Statele Unite într-o aşa mare măsură încât s-ar putea crede că viitorul întregii lumi depinde de rezultatul scrutinului.

O impresie care are însă o bază reală. Nu în ultimul rând criza financiară internaţională a arătat cât de repede încep europenii să strănute, dacă America suferă de gripă. Ca urmare, este în interesul tuturor, ca Statele Unite să ia măsurile de precauţie necesare pentru a nu îmbolnăvi tot mapamondul, în special în sectorul economic şi financiar dar şi în politica externă şi militară.

Cooperarea cu şeful de până acum al Casei Albe a fost adeseori dificilă. Executivul de la Washington a luat în repetate rânduri în timpul mandatului Bush decizii solitare, fără a ţine cont de aliaţi, de Naţiunile Unite sau de regulile stabilite de comunitatea internaţională.

Pornind de la aceste aspecte este de înţeles de ce toate statele lumii speră într-o schimbare la Casa Albă. O serie de sondaje a arătat că europenii pun mari speranţe în Barack Obama. Candidatul democrat este însă şi favoritul ţărilor islamice care speră că relaţiile lor cu Statele Unite se vor normaliza în cazul în care Barack Obama va deveni preşedinte. Ţări precum Irakul sau Afganistanul îşi doresc un nou început în relaţiile bilaterale, care să se bazeze pe respect reciproc şi - dacă va fi posibil într-un viitor nu foarte îndepărtat - chiar pe prietenie.

Poate că astfel de speranţe sunt naive, ţinând cont că nici Barack Obama, dacă va câştiga alegerile de marţi, nu le va putea îndeplini pe toate. Însă interesul comunităţii internaţionale privind alegerile prezidenţiale din Statele Unite arată nemulţumirea ţărilor lumii de relaţiile actuale cu Casa Albă şi speranţa că un nou preşedinte va aduce şi vremuri mai bune.

Sursa: Deutsche Welle
 

cuvinte-cheie: SUA | alegeri

Comentarii (0)

 

Related news

Sus