Trimite e-mail | Printeaza
Politic
22.10.2008

Societatea civilă din Moldova lansează iniţiativa „Pentru un Parlament curat”

Societatea civilă din Republica Moldova încearcă să implementeze practica europeană de purificare a Legislativului, în perspectiva alegerilor parlamentare din primăvara anului viitor.

Organizaţiile non-guvernamentale vor să ceară partidelor să-i excludă de pe listele electorale pe candidaţii dubioşi, dar întâmpină dificultăţi din partea unor actori importanţi.

Un grup de organizaţii non-guvernamentale influente de la Chişinău şi-au unit eforturile în vederea monitorizării listelor electorale ale partidelor politice care se vor implica în alegerile parlamentare de anul viitor.

Directorul de program al Fundaţiei „Soros Moldova", Olesea Stamate, a declarat că monitorizarea listelor concurenţilor electorali va fi efectuată în cadrul campaniei „Pentru un Parlament curat", similară cu cele care s-au desfăşurat în România, Bulgaria şi Croaţia.

Recent, autorii iniţiativei i-au invitat la discuţii pe toţi liderii partidelor politice, cărora le-au comunicat care vor fi criteriile de evaluare a candidaţilor nedemni pentru funcţia de deputat. Printre acestea se numără traseismul politic, averea necorespunzătoare veniturilor declarate, utilizarea poziţiei de serviciu în interes personal şi comportament nedemocratic.

ONG-urile urmează să semneze acorduri de colaborare cu toate partidele. Formaţiunile politice partenere vor fi avantajate, întrucât vor primi, în prealabil, concluziile experţilor, având posibilitatea să retragă de pe listele electorale candidaţii dubioşi înainte ca rezultatele grupului de monitorizare să fie făcute publice.

Reprezentaţii partidelor politice care au acceptat invitaţia la discuţii au apreciat iniţiativa societăţii civile. Liderul Partidului Liberal-Democrat, Vladimir Filat, a spus că „acţiunea de purificare a Parlamentului este benefică nu doar pentru partide, dar în primul rând pentru alegători", iar purtătorul de cuvânt al Alianţei Molodva Noastră, Victor Osipov, a spus că partidul pe care îl reprezintă „este interesat de o analiză a listelor electorale a tuturor partidelor, în condiţiile unei prezenţe masive şi de lungă durată a comuniştilor la putere".

Şi preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Eugeniu Ştirbu, a salutat iniţiativa societăţii civile şi i-a asigurat pe autori de tot sprijinul necesar.

Reprezentanţii Partidului Comuniştilor şi ai Partidului Popular Creştin-Democrat au ignorat, însă, invitaţia de a participa la discutarea acestei iniţiative.

Listele electorale ale partidelor din Republica Moldova vor fi monitorizate de experţii Fundaţiei „Soros", ai Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, ai Centrului de Investigaţii Jurnalistice, ai Centrul Independent de Jurnalism, ai Asociaţia Presei Independente, ai Centrul de analiză şi investigaţii jurnalistice şi de cei ai Centrului „Acces-info".

Sursa: Deutsche Welle


 

cuvinte-cheie: alegeri | parlamentare | Parlament | curat

Comentarii (0)

 

Related news

Sus