Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.07.2009

Marinescu, observator PE la Chisinau: In campanie nu s-au discutat problemele reale ale Moldovei

Marinescu, observator PE la Chisinau: In campanie nu s-au discutat problemele reale ale Moldovei

Marian-Jean Marinescu, europarlamentar membru in delegatia Parlamentului European de monitorizare a alegerilor din Republica Moldova, a declarat pentru EurActiv.ro ca, desi tensionata, campania electorala de peste Prut nu a atins problemele economice si sociale ale Moldovei, centrandu-se pe evenimentele violente din primavara.

EurActiv.ro: Care sunt neregulile la care va asteptati dumneavoastra si delegatia PE cel mai mult, in procesul electoral de miercuri?
Marian-Jean Marinescu: Nu putem spune de la inceput ca asteptam nereguli. Va pot spune insa ce vom monitoriza: vom verifica cu atentie listele de vot, pentru ca acestea sa nu cuprinda persoane decedate sau persoane plecate in afara Republicii Moldova (cei din comisiile electorale cunosc aceste persoane); vom verifica modalitatea de vot, stand o jumatate de ora- 45 de minute in cate o sectie si observand cum se prezinta documentele si asa mai departe; vedem astfel si daca listele au fost intocmite corect sau nu; si vom asista si la deschiderea si inchiderea unor sectii de votare. Vom face aceste lucruri pentru ca aici au existat neregului data trecuta.

EurActiv: Cum ati descrie atmosfera la Chisinau? Se simte tensiunea alegerilor cu o miza atat de mare?
MJM: Nu am iesit inca pe strada, astazi am avut intalniri doar cu ambasadorii statelor membre si cu cel al Comisiei Europene. Dar ei spun ca a fost o campanie tensionata, intr-o societate polarizata, fara sa apara problemele reale ale Moldovei, discutandu-se in special in jurul evenimentelor din 7 aprilie.

EurActiv: Intr-adevar, toate stirile din Moldova indica o campanie cu mesaje radicale, propagandistice, dar lipsite de perspectiva, o lipsa totala a politicilor economice din discursul politic, de exemplu...
MJM: Eu am pus aceasta intrebare: au existat in campanie platforme electorale? Raspunsul a fost "nu". Nu au fost discutate problemele sociale, sistemul de sanatate, sistemul de educatie... Dar acest lucru nu este o noutate in viata politica a Republicii Moldova. Campania a fost bazata pe atribuirea vinei pentru evenimentele din 7 aprilie si nu pe rezolvarea problemelor.

EurActiv: S-a vorbit despre o lipsa de informare corecta, in special in provincie. E adevarat? Si cat de importanta este aceasta problema, din punctul de vedere al rezultatelor alegerilor?
MJM: Mass-media este un factor important pentru rezultatele alegerilor, in special posturile publice, care au acoperire nationala. Rapoartele OSCE si ODIHR au constatat o imbunatatire fata de campania din primavara: acum posturile publice au primit si reprezentati ai opozitiei; in acelasi timp comunistii au acceptat sa participe la dezbateri.
Desigur, mai e mult pana cand se va realiza o impartire echitabila a timpilor de antena, asa cum suntem noi obisnuiti, dar e un progres.

EurActiv: In ciuda faptului ca reprezentati PE, sunteti privit cu ostilitate de autoritati pentru ca sunteti din Romania? Si asta mai ales in contextul afirmatiilor unora dintre ei conform carora Bucurestiul a fost implicat in evenimentele din 7 aprilie?
MJM: Diferit - probabil, insa nu cu ostilitate. Si in legatura cu problema implicarii Romaniei, am citit declaratii ale lui Marian Lupu si ale procurorului general, care spuneau ca nu cred acest lucru.

cuvinte-cheie: alegeri

Comentarii (0)

 

Related news

Sus