Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.06.2009

OSCE este gata să monitorizeze alegerile parlamentare anticipate din Moldova

OSCE a dat publicităţii marţi, 16 iunie raportul final privind alegerile parlamentare din Republica Moldova. Misiunea de monitorizare a scrutinului, care urmareşte intregul proces electoral consideră că perioada post electorală a fost umbrită de demonstraţii violente şi a scos la iveală mai multe deficiente decit au fost initial semnalate, mai ales in ceea ce priveşte analizarea plîngerilor opozitiei referitoare la neregularităţile scrutinului şi greşelile din listele electorale.

Raportul nu se pronunţa în legatură cu acuzaţiile legate de fraudarea alegerilor prin folosirea unor liste electorale incorecte, pentru că, deşi plângerile opoziţiei par credibile, dovezile prezentate misiunii de observatori a OSCE au fost limitate şi ar fi fost nevoie ca autorităţile să întreprindă o investigaţie maii cuprinzătoare şi mai profundă.

“Înaintea noului scrutin, autorităţile au acum posibilitatea să ia măsurile necesare pentru a recâîştiga încrederea publicului în procesul electoral”, se spune în comunicatul OSCE.

Potrivit directorului ODIHR Janez Lenarcic, misiunea este gata să monitorizeze şi scrutinul din 29 iulie.

Îmbunătăţirea listelor de alegatori şi asigurarea unei atmosfere lipsite de violenţă şi intimidare sint elemente esenţiale, în opinia directorului oficiului pentru instituţii democratice şi drepturile omului al OSCE, pentru crearea unui mediu propice unor alegeri democratice.

Raportul prezentat face mai multe recomandări privind modul de desfăşurare al alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie.

Declaraţia preliminară a OSCE publicată la 6 apriilie constata că alegerile au corespuns multor standarde internaţionale, dar  au fost evidenţiate interferenţe administrative şi lipsa înrederii în autorităţi, precum şi au fost menţionate mai multe îngrijorări din partea observatorilor.

cuvinte-cheie: OSCE | alegeri

Comentarii (0)

 

Related news

Sus