Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.06.2009

Concurenţii electorali se pot înregistra în cursa pentru alegeri începând cu 17 iunie până la 7 iulie 2009

Concurenţii electorali se pot înregistra în cursa pentru alegeri începând cu 17 iunie până la 7 iulie 2009

Comisia Electorală Centrală a adoptat marţi, 16 iunie o decizie, potrivit căreia la 17 iunie va începe înregistrarea concurenţilor electorali pentru particiarea la lalegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009.

CEC a aprobat componenţa comisiei, care va determina, prin tragere la sorţi, ordintea primirii documentelor de înregistrare a concurenţilor electorali. De asemenea, CEC a probat lista partidelor şi organizaţiilor social-politice ce pot participa la scrutinul din 29 iunie.

Înscrierea concurenţilor va începe miercuri la ora 14.00. Din 18 iunie, primirea documentelor se va face în toate zilele lucrătoare între orele 9:00 – 16:00. Documentele pot fi depuse timp de 30 de zile, până la 7 iulie.

La sfârşitul fiecărei zile va fi organizată procedura de tragere la sorţi pentru determinarea ordinii de înscriere în buletinele de vot.

În cursa electorală se pot înscrie candidaţi independenţi şi 28 de partide politice înregistrate la Ministerul Justiţiei.

Termenul limită de întocmire şi transmitere a listelor alegătorilor către birourile electorale (1944 la număr) este 14 iulie. Primăriile trebuie să prezinte aceste liste la CEC până pe 6 iulie.

În cadrul actualei campanii electorale, pe lângă declaraţia de venit, concurenţii electorali vor fi obligaţi să menţioneze şi obligaţiile faţă de terţe persoane. Este vorba despre credite şi datorii.

În aceeaşi zi, CEC a aprobat devizul de cheltuieli pentru desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate. Astfel, cheltuielile constituie 33,8 mil. lei (peste 3 mil. dolari SUA). În special, numai pentru serviciile poligrafice vor fi utilizate 3 mil. lei (270 mii dolari SUA).

Pentru desfăşurarea alegerilor din 5 aprilie au fost alocate 40,4 mil. lei (3,6 mil. dolari SUA).

CEC a mai informat că de la 17 iunie, toate persoanele cu drept de vot, care după ultima participare la alegeri şi-au schimbat locul de şedere, sunt în drept să-şi declare locul nou de şedere la organul administrării publice locale, pentru a putea fi înscrise în lista de alegători în secţia de votare corespunzător locului şederii. Termenul limită pentru depunerea declaraţiei este data de 26 iunie inclusiv.

Campania electorală pentru alegerile anticipate din 19  iulie va dura 43 de zile.

cuvinte-cheie: Moldova | alegeri | parlamentare

Comentarii (0)

 

Related news

Sus