Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.06.2009

Igor Boţan: În vară opoziţia va avea un alt argument de nelegitimare – pragul foarte scăzut de validare

Igor Boţan: În vară opoziţia va avea un alt argument de nelegitimare – pragul foarte scăzut de validare

“Dacă la 5 aprilie a avut un argument de nelegitimare a alegerilor - fraudarea, în vară opoziţia va avea un alt argument de nelegitimare – pragul foarte scăzut de validare şi intrăm astfel în acel cerc vicios care poate produce efecte nefaste pentru stabilitatea politică din Moldova”, susţine analistul politic Igor Boţan într-un interviu pentru “Europa Liberă”.

Potrivit lui Boţan, dacă mai puţin de jumătate din cetăţeni vor da un rezultat relativ mare pentru partidul de guvernământ în condiţii de instabilitate, opoziţia va fi în drept să invoce acest argument de nelegitimitate a rezultatului alegerilor.

 

Pentru legitimitatea alegerilor pragul de validare trebuie să fie cât mai înalt, de obicei, 50 plus un vot. În acest sens opoziţia a avut o asugestie foarte sănătoasă şi anume ca alegerile să aibă loc la sfârşitul lunii septembrie pentru că până atunci oamenii revin, lucrurile se aşază. “Partidul de guvernământ a hotărât ca alegerile să aibă loc în plină vară şi pentru a le valida a decis să scadă pragul de validare până la o treime. Deci, prin această procedură partidul de guvernământ a decis să-şi facă condiţii mai favorabile pentru a câştiga alegerile jertfind legitimarea acestor alegeri”, susţine Boţan.

Pe de altă parte, analistul politic menţionează că Comisia de la Venetia recomandă să nu fie schimbate condiţiile de joc cu jumătate de an înainte de alegeri. “Este adevărat, nu se schimbă sistemul, ci anumite detalii, dar aceste detalii sunt de natură să joace în favoarea unui concurent electoral. Trebuie spus că totuşi se pot face modificări la legislaţia electorală dacă ele aduc îmbunătăţiri. În cazul dat, noi ştim că partidul de guvernământ are un interes şi acest interes este ca alegerile să aibă loc vara, când cetăţenii cu o condiţie materială mai bună sunt plecaţi la odihnă, iar pentru a valida alegerile în vară a decis să micşoreze cu 1/5 pragul de validare”, a mai spus Boţan.

Parlamentul a adoptat luni, 15 iunie, în lectură finală modificările la Codul electoral, potrivit cărora a fost redus pragul electoral de la 6% până la 5%, iar pragul de validare de la 50% plus un vot până la 33%.

Totodată, în aceaşi zi, preşedintele în exericţiu Vladimir Voronin a semnat decretul privind dizolvarea Parlamentului fixarea datei alegerilor pentru, miercuri, 29 iulie.

Astfel, pentru prima dată, în Republica Moldova alegerile se vor desfăşura într-o zi lucrătoare. Acest fapt nu contravine Codului electoral, care prevede că alegerile pot fi organizate "duminică sau în oricare altă zi indicată în actul de stabilire a alegerilor, pe întreg teritoriul ţării”.

cuvinte-cheie: anticipate | parlamentare | alegeri

Comentarii (0)

 

Related news

Sus