Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.04.2009

OSCE îndeamnă Chişinăul şi Tiraspolul să asigure desfăşurarea alegerilor în Corjovo

OSCE îndeamnă Chişinăul şi Tiraspolul să asigure desfăşurarea alegerilor în Corjovo

Autorităţile centrale de la Chişinău şi autorităţile regionale de la Tiraspol trebuie să poarte negocieri pentru a ajunge la o înţelegere, ce ar face posibil ca cetăţenii moldoveni din Corjova să-şi exercite dreptul la vot, au declarat joi, 2 aprilie Coordonatorul Special al Preşedintelui în Exerciţiu al OSCE, Petros Efthymiou şi Şeful Misiunii OSCE în Moldova, Ambasadorul Philip Remler.

„Noi continuăm să îndemnăm ambele părţi să ajungă la o înţelegere reciprocă ce ar permite alegătorilor din Corjova să-şi exercite liber dreptul la vot în cadrul alegerilor parlamentare din Moldova din această duminică,” au menţionat Efthymiou şi Remler într-o declaraţie comună în Chişinău. „Îi îndemnăm să evite incidente care ar putea avea consecinţe şi în afara procesului electoral.”

Jurisdicţia asupra localităţii Corjova este disputată între autorităţile centrale de la Chişinău şi autorităţile regionale de la Tiraspol. În timpul alegerilor parlamentare din 2005, alegerile s-au desfăşurat în Corjova în urma unei înţelegeri dintre autorităţile centrale de la Chişinău şi autorităţile regionale. Totuşi, autorităţile transnistrene au blocat tentativele de a desfăşura alegeri cu urna mobilă pentru alegătorii la domiciliu.

În timpul alegerilor locale din 2007 în Corjova, organele de forţă transnistrene au obstrucţionat intrarea alegătorilor în secţia de votare. La încercarea autorităţilor centrale de a organiza alegeri repetate, transnistrenii au închis forţat secţia de votare.

„Suntem în legătură directă cu părţile. I-am îndemnat să se întâlnească şi să discute pe marginea acestei chestiuni, şi ne-am oferit să facilităm astfel de întrevederi. Suntem ferm convinşi că poate fi găsită o soluţie, după cum demonstrează experienţa anului 2005,” au spus Efthymiou şi Remler.

Misiunea OSCE în Moldova este pregătită să monitorizeze în cazul în care se va atinge un acord, a menţionat Remler.

„Totuşi, monitorizarea nu garantează securitatea. Ambele părţi sunt responsabile să facă paşi comuni pentru a asigura lipsa incidentelor,” au conchis Remler şi Efthymiou. „Aceştia pot rezulta din discuţii directe. Suntem îngrijoraţi că astfel de discuţii nu au avut loc”, au menţionat oficialii OSCE.

cuvinte-cheie: Corjovo | alegeri | OSCE

Comentarii (0)

 

Related news

Sus