Trimite e-mail | Printeaza
Economie
28.03.2009

Noul plafon de garantare a depozitelor persoanelor fizice, în mărime de 6 mii lei, intră în vigoare la 1 aprilie

Potrivit unei decizii a Consiliul de administraţie al Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar (FGDSB) din 22 decembrie 2008, plafonul de garantare a depozitelor persoanelor fizice a fost majorat de la 4,5 mii lei până la 6 mii lei. Noul plafon va fi aplicat în perioada 1 aprilie 2009 – 31 martie 2010.

Majorarea a fost efectuată prin stabilirea coeficientului de variaţie în mărime de 1,3333 de la plafonul stabilit în alin. 1 art.6 al Legii privind garantarea depozitelor persoanelor fizice îin sistemul bancar – 4,5 mii.

Astfel, în cazul în care depozitele unei bănci autorizate devin indisponibile, Fondul garantează plata a 6 mii lei fiecărui deponent, indiferent de numărul şi mărimea depozitelor sau de valuta în care au  fost constituite.

Totodată, mărimea obligaţiei băncii faţă de deponent se calculează prin însumarea tuturor depozitelor acestuia, inclusiv a dobânzilor datorate şi neplătite la data constatării indisponibilităţii depozitelor.

Sumele de garantare a depozitelor în sistemul bancar se acumulează în special din contribuţiile anuale sau trimestriale ale băncilor comerciale.

Conform Legii privind garantarea depozitelor persoanelor fizice în sistemul bancar, banca plăteşte o contribuţie iniţială unică de 1% din suma depozitelor înregistrate în bilanţul băncii şi o contribuţie trimestrială în mărime de 0,25% din suma totală a depozitelor garantate în funcţie de plafonul stabilit, înregistrate în bilanţul băncii la sfârşitul fiecărui trimestru.

Potrivit datelor publicate pe siteul Fondului, actualmente, suma totala a mijloacelor Fondului destinate garantării depozitelor persoanelor fizice constituie 73 mil.681,8 mii lei.

cuvinte-cheie: fond | garantare | depozite

Comentarii (0)

 

Related news

Sus