Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.11.2008

In prima saptamina a lunii noiembrie depozitele persoanelor fizice in Lei moldovenesti s-au majorat cu 150 mln. lei

Potrivit MEC, in prima saptamina a lunii noiembrie depozitele persoanelor fizice in Lei moldovenesti in bancile comerciale ale Republicii Moldova s-au majorat cu 150 mln. lei. Aceasta informatie a fost prezentata Grupului de lucru pentru monitorizarea situatiei macroeconomice, prezidata de catre Prim-viceprim-ministrul, ministrul Economiei si Comertului Igor Dodon.

Totodata, depozitele persoanelor fizice in valuta straina s-au micsorat cu 144,8 mln. lei, datorita aprecierii cursului de schimb a monedei Euro fata de Leul moldovenesc. La 31 octombrie cursul a constituit 13,53 MDL iar la 7 noiembrie 13,34 MDL.

„Contrariu crizei financiare mondiale, cresterea depozitelor in lei denota increderea cetatenilor Republicii Moldova in moneda nationala, precum si in sistemul bancar al tarii, care s-a adeverit a fi unul din cel mai stabil in regiune", a afirmat Prim-viceprim-ministrul, ministrul Economiei si Comertului, Igor Dodon.

Conform datelor Bancii Nationale a Republicii Moldova, in perioada 1 ianuarie - 13 noiembrie 2008, depozitele persoanelor fizice in bancile comerciale au constituit 24 mlrd. lei, dintre care 14,4 mlrd. in lei moldovenesti iar 9,6 mlrd. in valuta straina. Pe parcursul anului curent suma depozitelor s-a majorat cu circa 3,4 mlrd. lei.

In contextul analizei preturilor pe piata interna si impactul acestora asupra inflatiei, Directorul general a Agentiei Nationale pentru Reglementare Energetica Vitalie Iurcu a declarat in cadrul sedintei, ca incepand cu ziua de astazi are loc scaderea repetata a pretului la carburanti. Astfel, pretul cu amanuntul la benzina se micsoreaza cu 7% si va constitui 11,20 lei/litru, iar pretul la motorina cu 2% si va fi de 12,50 lei/litru.

Ultima scadere a preturilor la carburanti a fost efectuata pe 31 octombrie, in aceleasi proportii de 7% la benzina si 2% la motorina. Actualmente pretul cu amanuntul a unui litru de benzina constituie circa 12 lei, iar la motorina 12,75 lei/litru
Grupul de lucru pentru monitorizarea situatiei macroeconomice a fost creat in luna aprilie curent. Sarcina Grupului de lucru este de a analiza dinamica principalilor indicatori macroeconomici. Din cadrul acestui Grup fac parte conducatorii Ministerului Finantelor, Bancii Nationala a Moldovei, Biroului National de Statistica, Serviciului Vamal, Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei, Agentiei Nationale pentru Protectia Concurentei si altele.

 

 

cuvinte-cheie: depozite | Moldova | MEC

Comentarii (0)

 

Related news

Sus