Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.03.2009

ADEPT: Sumar al ediţiei Curierului electoral din 27 martie 2009

O treime din moldoveni vor în buletinul de vot rubrica „Contra tuturor"

  • O treime din populaţia Moldovei cred că în buletinele de vot ar trebui introdusă rubrica "Contra tuturor". Peste 27% nu sînt siguri dacă este necesară o asemenea rubrică, iar aproape 40% cred că aceasta nu trebuie. Aceste date se conţin în studiul sociologic "Factorii sociali ai activismului electoral", care a fost prezentat vineri la o conferinţă de presă de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova. Sondajul a fost efectuate în perioada 9-20 martie 2009 pe un eşantion de 1585 respondenţi din 79 localităţi, cu o eroare maximală de +2,6%.

Pentru votarea peste hotarele ţării vor fi tipărite 63 mii de buletine de vot

  • Comisia Electorală a aprobat, vineri, decizia de a tipări 783 495 buletine de vot pentru circumscripţiile de nivelul doi din municipiul Chişinău, UTA Găgăuzia şi cele de peste hotare. Potrivit Comisiei, din numărul total de buletine, 445 798 vor fi tipărite în limba română, iar alte 337 697 - în limba rusă. Secretarul CEC, Iurie Ciocan, a declarat, în cadrul şedinţei, că pentru cele 33 de birouri electorale din afara ţării, vor fi tipărite 63 091 buletine de vot, în baza datelor persoanelor, care sunt la evidenţă consulară permanentă.

PD face  schimb de păreri referitoare la integrarea europeană a R. Moldova

  • Partidul Democrat a organizat vineri, 27 martie, o masă rotundă la care a invitat experţi moldoveni şi străini pentru a discuta despre integrarea europeană a R. Moldova. PDM a organizat masa rotundă cu privire la integrarea europeană a R. Moldova pentru a schiţa recomandări în acest sens pentru viitorul guvern.  

PDLM a consemnat 91 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara Românească

  • Partidul Liberal Democrat din Moldova a consemnat 91 de ani de la Actul istoric al Unirii Basarabiei cu Ţara Românească prin depuneri de flori la mormintele membrilor Sfatului Ţării, din Cimitirul Central al capitalei.

PL a marcat 91 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

  • Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal, cu ocazia împlinirii a 91 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, a depus vineri, 27 martie, flori la mormintele membrilor Sfatului Ţării din Cimitirul Central şi a aprins lumânări în memoria marilor noştri înaintaşi.

Vladimir Voronin acuză partidele de opoziţie de populism

  • Promisiunile electorale ale partidelor de opoziţie sunt populiste, susţine Preşedintele, Vladimir Voronin, menţionând că acest lucru este înţeles de majoritatea populaţiei.

Asociaţiile de business fac recomandări partidelor politice

  • Asociaţiile de business recomandă partidelor politice să-şi ajusteze programele electorale la priorităţile Agendei Naţionale de Business 2009. Aceasta a fost prezentată în cadrul unei conferinţe la care au participat reprezentanţi ai partidelor şi asociaţiilor de business. Agenda stabileşte 5 priorităţi şi obiective de realizat în următorii 5 ani pentru dezvoltarea unui mediu de business competitiv şi atractiv.

MAE şi-a format un Consiliu Economic

  • Mişcarea social-politică Acţiunea Europeană anunţă crearea unui Consiliu Economic, format din analişti şi specialişti în domeniu din R. Moldova, atât simpatizanţi sau membri ai partidului, cât şi neutri din punct de vedere politic. Obiectivul Consiliului îl reprezintă susţinerea echipei de experţi a MAE în elaborarea unui plan de măsuri privind combaterea sărăciei, aplicabile în primul an de guvernare.

Doar jumătate de procent din cetăţeni dezaprobă aplicarea ştampilei „ALEGERI 05.04.09"

  • Doar 0.5 la sută din populaţia Republicii Moldova dezaprobă aplicarea ştampilei "ALEGERI 05.04.09" pe foaia de însoţire a buletinelor de identitate la scrutinul, care se va desfăşura la 5 aprilie curent. Potrivit studiului sociologic "Vox populi", 0,5 la sută din respondenţi au declarat că vor participa la scrutin doar în cazul în care ştampila "ALEGERI 05.04.09" nu va fi aplicată în foaia de însoţire a buletinului de indentitate.

 PCRM se retrage din dezbaterile electorale

  • Partidul Comuniştilor din Republica Moldova îşi suspendă participarea în cadrul tuturor dezbaterilor electorale televizate, potrivit unei decizii aprobate de formaţiune, care a fost făcută, vineri, publică. Potrivit declaraţiei PCRM, formaţiunea îşi promovează platforma electorală "prin intermediul unui dialog direct cu alegătorii, şi nu prin gâlcevi reciproce în emisie televizată".

MAE: corupţia este principala cauză a sărăciei din Moldova

  • Mesajul Mişcării social-politice „Acţiunea Europeană" este clar: trebuie să eliminăm corupţia, să o tăiem de la rădăcină, dacă vrem să construim o Moldovă puternică, a declarat Vitalia Pavlicenco, nr. 2 în lista candidaţilor acestei formaţiuni la funcţia de deputat, într-un interviu pentru Info-Prim Neo.

 

Detalii găsiţi pe pagina www.alegeri.md

cuvinte-cheie: CEC | parlamentare | alegeri

Comentarii (0)

 

Related news

Sus