Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.03.2009

ADEPT: Sumar al ediţiei curierului electoral din 23 martie 2009

CEC lansează www.voteaza.md

  • În scopul educaţiei civice a societăţii, Comisia Electorală Centrală a prezentat luni, 23 martie, o nouă pagină oficială - www.voteaza.md, lansată în cadrul unei ample campanii de informare a populaţiei despre procedura de vot în Republica Moldova.  

UCM a lansat programul social

  • Uniunea Centristă din Moldova a lansat Programul social, care conţine mai multe reforme destinate pentru îmbunătăţirea vieţii sociale a locuitorilor R. Moldova.

Campanie electorală bazată pe „şantaj, teroare şi corupţie"

  • Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie este bazată pe şantaj, teroare şi corupţie din partea majorităţii partidelor politice implicate în campania electorală, susţine Ana Tcaci, preşedinta Partidului "Moldova Unită".

PL acuză Federaţia Rusă de „amestesc brutal" în treburile interne ale R. Moldova

  • Prin acordarea, în plină campanie electorală, a unui ajutor umanitar constând din 50 mii tone de carburanţi, Rusia a arătat că susţine Partidul Comuniştilor din R. Moldova şi doreşte menţinerea lui la putere. Partidul Liberal califică acest gest drept un amestec brutal al Federaţiei Ruse în treburile interne ale R. Moldova şi drept o tentativă deschisă de a influenţa votul de la 5 aprilie în favoarea guvernării comuniste.

Concedieri la „Poşta Moldovei" pentru implicarea în campania electorală

  • Directorul oficiului poştal din Briceni, Irina Grosu, şi directorul Centrului de prelucrare şi transportare a poştei din cadrul întreprinderii de stat "Poşta Moldovei", Veronica Midor, au fost concediate pentru nerespectarea ordinelor conducerii.

Câteva birouri electorale din capitală nu-şi pot începe activitatea

  • Mai multe birouri electorale din capitală nu-şi pot începe activitatea, a comunicat în şedinţa de luni, 23 martie, de la Primărie secretarul Consiliului municipal Chişinău, Valeriu Didencu. Motivul este că o parte din membrii delegaţi nu se prezintă la lucru.

Societatea civilă condamnă agresiunea jurnaliştilor de la Omega

  • Centrul Independent de Jurnalism condamnă cazul de agresiune fizică a echipei agenţiei OMEGA din partea unui candidat la funcţia de deputat pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova. Acest incident a mai fost condamnat de către Asociaţia Presei Electronice APEL, Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului, alte organizaţii neguvernamentale, precum şi formaţiuni politice. (Sursa: portalul Omega)

Jurnalişti agresaţi în timpul acţiunii „Votează fără frică!"

  • Agenţia OMEGA a adresat un apel către Comisia Electorală Centrală, Misiunea OSCE, observatorii procesului electoral, reprezentanţii societăţii civile, precum şi corpul diplomatic, în care a condamnat aplicarea forţei de către un activist al Partidului Liberal-Democrat din Moldova cu scopul interzicerii filmării.

PLDM reclamă noi încălcări

  • Partidul Liberal-Democrat din Moldova reclamă noi încălcări a dreptului la libera întrunire. Liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că şi de data aceasta autorităţile au încercat să zădărnicească participarea cetatăţenilor la mitingul de protest al PLDM de duminică.

Aproape 106 mii de buletine de vot pentru Bălţi

  • Autorităţile electorale din Bălţi au adoptat o hotărâre cu privire la numărul buletinelor de vot. Potrivit şefului aparatului de lucru al Consiliului Electoral de Circumscripţie Bălţi, Irina Serdiuc, numărul buletinelor de vot este de 105 mii 628, acest număr reprezentând şi cifra alegatorilor din localitate.

PD este îngrijorat de situaţia demografică din R. Moldova

  • Populaţia R. Moldova se reduce dramatic, pe parcursul ultimilor 3 ani micşorîndu-se cu circa 10 mii de persoane anual, a declarat vicepreşedintele Partidului Democrat din Moldova, Valentina Stratan, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută luni, 23 martie.

Curtea Constituţională ar putea examina constituţionalitatea PCRM

  • Deputatul Alianţei "Moldova Noastră", Gheorghe Susarenco, a depus la Curtea Constituţională o sesizare prin care solicită instanţei să se pronunţe pe marginea constituţionalităţii Partidului Comuniştilor din Republica Moldova.

AMN propune formatul „2+4" pentru negocieri în problematica transnistreană

  • Alianţa "Moldova Noastră" propune trecerea la formatul şaselateral pentru reglementarea transnistreană. Despre aceasta a declarat sîmbătă, în direct la postul de radio "Vocea Basarabiei", prim-vicepreşedintele AMN, Veaceslav Untilă.

AMN: „corupţia de vârf" trebuie să ne preocupe cel mai mult

  • „Corupţia de vârf" în Republica Moldova trebuie să ne preocupe cel mai mult, susţine Alianţa „Moldova Noastră". Într-un interviu acordat pentru Info-Prim Neo, purtătorul de cuvânt al AMN, Victor Osipov,  a declarat că numai privatizările din ultimele luni ale acestui guvern, conform evaluărilor făcute de experţi, „au cauzat pierderi statului de circa 1,3 miliarde de lei".

cuvinte-cheie: CEC | parlamentare | alegeri

Comentarii (0)

 

Related news

Sus