Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.02.2009

Igor Munteanu: În pragul alegerilor Moldova se află într-o criză de legitimitate a statului

Între puterea centrală şi opozişţie s-a instaurat o prăpastie, care nu a putut fi mediată, Guvernul suspectează administraţia locală, businessul este împărţit în business loial şi business rău societatea civilă - între cei care critică şi cei care aduc laude actualei guvernări - toate acestea fac ca ajunul alegerilor să intervină pe o gravă criză de legitimitate a statului, a declarat directorul executiv al IDIS „Viitorul" în cadrul unei conferinţe de presă.

Igor Munteanu a menăţionat că această criză  este legată de importante condiţii care să asigure legitimitatea şi obiectivitatea preconizatelor alegeri nu au fost respectate. Potrivit articolului 13 punctul 3 al Codului electoral toţi candidaţii electorali trebuie să-şi suspende activitatea în funcţia pe care o deţin. Această prevedere se referă la miniştri, viceminiştri, primari etc, însă  nu se referă la preşedine, premier. Potrivit lui Munteanu, acest fapt lasă loc pentru foarte multe interpretări. Pe de o parte pentru că şeful statului, fiind şi lider al unui partid întotdeauna va promova o anumită ideologie, utilizarea resurselor administrative pentru promovarea unor interese politice, respectiv actorii electorali care nu fac parte din acest partid vor fi discriminaţi de către partidul de guvernămnânt.

Problema nu este deloc simplă, deoarece Constituţia nu prevede clar o procedură clară de substituire a şefului statului în momentul în care acesta intră în cursa electorală, a menţionat expertul. „Noi nu avem funcţia de vicepreşedinte, căruia să i se poată delega această funcţie, nu avem procedura prin care primul ministru este degrevat din funcţie, se vorbeţte doar de miniştri. Toate aceste lucruri ar fi trebuit să fie soluţionate cu mult timp înainte de cursa electorală. În 2007-2008 ar fi trebui să se pregătească aceste substituiri pentru că toată lumea ştia că se aceste persoane de prim rang vor intra în cursa electorală", a spus Igor Munteanu.

Potrivit lui, CEC nu a întreprins toate acţiunile necesare pentru a pregăti condiţii egale pentru concurenţii electorali, respectiv, nedegrevarea din funcţie a acestor persoane duce la utilizarea resurselor administrative în campania electorală, acapararea de către un singur partid a unor importante consorţiumuri mediatice şi folosirea Teleradio Moldova în calitate de instrument electoral.

Munteanu s-a referit la resursele administrative care includ birourile teritoriale ale Guvernului, a aparatului guvernului, miniştrilor, persoanelor de răspundere. care pot organiza întâlniri cu pedagogii, medicii şi alte categorii profesionale, care un ar pute să vină la invitaţia unor candidaţi electorali decât doar atunci când sunt somaţi prin directive ale ministerelor centrale.

Referundu-se la votul imigranţilor moldoveni, Igor Munteanu a spus că cadrul legislativ nu presupune votul prin corespondenţă sau votul prin absenţă.

Pe de o parte, acesta semnalează interesul de a nu integra aceşti cetăţeni în procesul electoral, pe de altă parte arată că  CEC nu îşi îndeplineşte cu rigurozitate funcţiile sale, susţine expertul.

Totodată, Igor Munteanu a menţionat că problemele interne ale CEC sunt determinate de faptul că membrii CEC sunt delegaţi de diferite forţe politice, care duce la coflictul între diferite interese politice în cadrul CEC. Ca rezultat, acest fapt se reflectă în modul în care operează această autoritate.

O altă problemă este procedura de depistare şi înlăturare a încălcărilor de către CEC, care prevede sesizarea instanţei de judecată. Însă, procedurile de judecată durează până la câteva luni,  astfel încât decizia judecătorească nu mai poate influenţa procesul electoral.

Toate aceste temeri şi probleme conduc la concluzia că alegerile parlamentare din 2009 nu vor fi pe deplin nici libere, nici corecte, a mai spus Munteanu.

cuvinte-cheie: alegeri | IDIS Viitorul

Comentarii (0)

 

Related news

Sus