Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.12.2008

BNM a redus cu 1,5 puncte procentuale rata de bază şi norma rezervelor obligatorii

În şedinţa din 18 decembrie 2008, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei, a decis diminuarea cu 1.5 puncte procentuale până la 14.0 la sută anual a ratei de bază aplicate la principalele operaţiuni de politică monetară a Băncii Naţionale a Moldovei.

Potrivit unui comunicat al BNM, concomitent, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei a decis şi reducerea normei rezervelor obligatorii din mijloacele atrase de către bănci cu 1.5 puncte procentuale de la 19.0 la 17.5 la sută. Norma diminuată a rezervelor obligatorii va fi aplicată începând cu perioada de urmărire a mijloacelor atrase de către bănci 21 decembrie 2008 - 05 ianuarie 2009.

Micşorarea normei rezervelor obligatorii cu 1.5 puncte procentuale va determina majorarea resurselor de  creditare ale sistemului bancar cu circa 229.0 mil. lei, 8.7 mil. dol. SUA şi 9.7 mil. euro. De asemenea, micşorarea ratei de bază (deja a treia ora în 3 luni) trebuie să influenţeze iniţierea procesului de micşorare a nivelului ratelor dobânzilor, inclusiv la operaţiunile de creditare.

A treia micşorare consecutivă a ratei de bază şi a normei rezervelor obligatorii a devenit posibilă datorită scăderii ritmurilor inflaţiei anuale până la 8.5 la sută (noiembrie 2008 faţă de noiembrie 2007). Prognozele Băncii Naţionale atestă menţinerea trendului descendent al inflaţiei pentru perioada ulterioară.

Banca Naţională va monitoriza cu precauţie situaţia pe pieţele monetare, valutare şi de credit interne şi externe, şi va întreprinde în mod operativ şi adecvat măsurile necesare pentru minimizarea efectelor crizei mondiale asupra economiei Republicii Moldova.

cuvinte-cheie: BNM

Comentarii (0)

 

Related news

Sus