Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.10.2008

Leonid Talmaci: Criza economică mondială nu va afecta sistemul bancar din Moldova

Leonid Talmaci: Criza economică mondială nu va afecta sistemul bancar din Moldova

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Leonid Talmaci, a declarar miercuri, în cadrul unei mese rotunde că, mai întâi de toate, Moldova a fost pregătită pentru această criză, deoarece are experienţa celor două crize: criza financiară din 1998 şi criza vinicolă din 2006, în care au fost implicate 10 din cele 15 bănci existente la moment.   

Talmaci a declarat că băncile moldovene cu capital străin nu au de suferit din motiv că nu au fost afectate băncile „mamă" din exterior, astfel, nu există problema penuriei de lichidităţi. "Băncile noastre nu au nevoie de injectări de numerar şi de reacreditare fiindcă împrumuturile externe au fost contractate sau de la aceleaşi băncii „mamă" sau de la instituţiile financiare internaţionale care au rămas în afara crizei", a declarat Talmaci.

Potrivit guvernatorului BNM, nu are dificultăţi nici cu creditele neperformante, care reprezintă un factor de risc pentru bănci, deoarece în sistemul bancar moldovenesc aceste împrumuturi au o pondere sub 4,5%, o valoare destul de mică care nu poate influenţa activele sistemului bancar, inclusiv şi activitatea de creditare.

Leonid Talmaci a declarat că nu există motive de îngrijorare în legătură cu posibile operaţiuni speculative ale nerezidenţilor pe piaţa internă a depozitelor. Ponderea depozitelor cetăţenilor străini este de 8% în totalul depozitelor şi nu prezintă un pericol pentru sistemul bancar, a precizat oficialul.

Talmaci a subliniat că din 1998 rata de refinanţare practic a îndeplitit sarcina de sterilizare în scopul evitării presiunii excesive a masei monetare asupra inflaţiei şi cursului de schimb.

Soldul depozitelor în perioada primelor nouă luni ale anului curent a crescut cu 22% faţă de sfârţitul anului 2007, constituind 25,2 mlrd. lei. În structura depozitelor în monedă naţională, soldul depozitelor persoanelor fizice s-a majorat cu 34,1%, persoanelor juridice - cu 9,2%. Potrivi tlui Talmaci, cota depozitelor nerezidenţilor este relativ joasă, iar băncile practic nu dispun de împrumuturi internaţionale, cu excepţia băncilor oblăduitoare şi organizaţiilor financiare internaţionale.

Soldul creditelor în primele 9 luni s-a majorat cu 4,5 mlrd. lei (21,7%), atingând 25,4 mlrd. lei. Lichiditatea curentă la finele lunii septembrie 2008 a totalizat 31,4%, în creştere cu 2,3% faţă de indicele înregistrat la finele anului trecut. Comparând situaţia actuală cu criza anului 1998, Talmaci a menţionat că rezervele valutare la 30 septembrie 2008 au constituit 1,8 mlrd. dolari (în 1998 - 212,3 mil. dolari).

Datoria de stat internă la 30 septembrie 2008 a alcătuit 5,6% din PIB, inclusiv ponderea investirorilor străini în suma totală a datoriei - 1,3%, în timp ce la finele anului 1998 datoria internă a constituit 17,2% din PIB, iar cota investitorilor străini a atins 33,5%.

cuvinte-cheie: Talmaci | BNM | financiara | criza

Comentarii (0)

 

Related news

Sus