Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.11.2008

BNM înregistrează pierderi de aproximativ 900 mil. lei, rezervele valutare scad

Banca Naţională a Moldovei a anunţat pentru nouă luni 2008 pierderi în valoare de 862,6 milioane de  lei, rezultate din întărirea cursului de schimb al monedei naţionale şi intrările masive de valută de peste hotare, potrivit publicaţiei Business.Expert.

Totodată, în perioada respectivă a anului precedent BNM a obţinut un profit de 331,6 milioane de lei. În anul trecut Banca Naţională a modificat modul de prezentare a informaţiei în bilanţul contabil, în  care a inclus la compartimentul „profit/pierdere net" pierderile nerealizate de la diferenţa de curs valutar. Pierderile reale au apărut din diferenţa cursului valutar raportat la activele în valută ale Băncii Naţionale, care sunt calculate zilnic în lei, la cursul oficial.

Potrivit bilanţului contabil, valoarea activelor/pasivelor BNM la 30 septembrie 2008 au atins  23,24 mlrd. lei, în creştere cu 6,44 miliarde lei în raport cu perioada similară a anului 2007. Ritmul de creştere în această perioadă - 38,3%, a fost peste nivelul de acum un an - 20,8%.

Cea mai mare parte din activele BNM (14,2 mlr., lei) le constituie numerarul şi plasamentele pe termen scurt în bănci, după care urmează valorile mobiliare investiţionale (4,66 mlrd. lei), valorile mobiliare emise de Guvern (2,3 mlrd. lei) şi creanţele organizaţiilor financiare internaţionale (1,98 mlrd. lei).

Activele oficiale de rezervă ale Băncii Naţionale au atins la sfârşitul lunii septembrie cote maxime, 1,8 mlrd. dolari SUA, însă în luna octombrie s-au redus cu peste 150 mil. de dolari SUA constituind la 24 octombrie 1,648 mlrd. dolari SUA. Reducerea a fost determinată de vânzările de valută pe piaţa internă efectuate în septembrie şi octombrie de BNM, dar şi deprecierea pronunţată a euro faţă de dolarul SUA.

cuvinte-cheie: valutare | rezerve | pierderi | BNM

Comentarii (0)

 

Related news

Sus