Trimite e-mail | Printeaza
Social
26.11.2008

OIM: Anii 2008 şi 2009 sunt caracterizaţi de o încetinire a creşterii salariilor şi preţuri înalte la produse alimentare

OIM: Anii 2008 şi 2009 sunt caracterizaţi de o încetinire a creşterii salariilor şi preţuri înalte la produse alimentare

Organizaţia Internaţională a Muncii prognozează pentru 2008 o creştere a salariilor de 0,8 % în ţările dezvoltate şi de 1,7% în lume. Totodată, în 2009 salariile reale se vor reduce cu 0,5% în şi vor creşte cu 1,1% în lume.

Potrivit raportului OIM "Global Wage Report 2008 / 09", în timp ce salariile reale în lume vor avea tendinţa de creştere, în unele ţări acestea vor scădea. Potrivit OIM, În unele ţări, preţurile la produsele alimentare vor fi atât de înalte încât vor lovi foarte puternic veniturile angajaţior. În absenţa unor măsuri rapide in partea guvernelor, inflaţia la produsele alimentare ar putea conduse la reducerea nivelului de trai. Astfel, în 2008-2009 va creşte ponderea din venituri alocată pentru produsele alimentare. În special, aceasta va fi mai mare pentru populaţia săracă şi cu venituri scăzute din ţările în curs de dezvoltare.

Astfel, potrivit datelor OIM, în ultimii ani, 75% din veniturile păturilor sărace din Moldova sunt   alocate pentru produsele alimentare. Într-un top alcătuit de OIM la acest indicator, Moldova este urmată doar de România –cu 78%, Armenia – 81% şi Nigerul cu 83%.   

Potrivit OIM, creşterea cheltuielilor pentru mâncare, în timp ce salariile nu vor creşte prea mult, va reduce din cheltuielile familiilor pentru celelalte necesităţi, precum serviciile şi alte bunuri neesare pentru un trai decent. Drept rezultat, OIM avertizează că s-ar putea înrăutăţi starea sănătăţii a copiilor, femeilor gravide şi celor ce alăptează.

 

cuvinte-cheie: rarpot | salarii | OIM

Comentarii (0)

 

Related news

Sus