Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.05.2009

Bugetele centrale şi locale vor fi reduse cu 20% din cauza scăderii acumulărilor la buget

Bugetele centrale şi locale vor fi reduse cu 20% din cauza scăderii acumulărilor la buget

Ex-ministrul Finanţelor Mariana Durleşteanu a declarat luni, după şedinţa Guvernului că bugetele locale vor fi reduse cu 20%, însă aceasta nu va afecta plata salariilor sau pensiilor. Potrivit Marianei Durleşteanu, administraţiile publice locale vor decide la finanţarea căror programe vor renunţa. Totodată, Administraţiile locale vor fi obligate să facă reduceri de  personal.
 
“Situaţia este sub control. Noi nu putem s-o  numim critic pentru că atunci aruncăm toată societatea în panică şi nu e cazul”, a declarat Durleşteanu. Ministrul a spus că bugetul va fi rectificat, atât la capitolul venituri, cât şi la capitolul cheltuieli. “Am demis autorităţilor publice locale şi celor centrale demersuri privind optimizarea cheltuielilor cu 20% faţă de alocaţiile care au fost aprobate şi au fost dat indicaţii foarte clare ce ţine de a suspenda unele acţiuni şi măsuri ce nu sunt prioritare”, a menţionat Mariana Durleşteanu.

Durleşteanu a precizat că reducerile se fac de la alocaţiile prevăzute pentru personal, servicii, deplasări, diferite categorii de cheltuieli. “Salariile şi pensile vor fi onorate în timp. Se prevăd careva optimizari de personal, dar aceasta nu prevede reducerea salariilor”, a explicat ministrul demisionar, adăugând că este vorba de reducerea premiilor acordate, spre exemplu nu în mărime de 50% dar de 10% etc.

Referindu-se la diminuarea volumului remitenţelor, Durleşteanu a spus că eleafectează economia, însă nu şi partea de venituri ale bugetului. Totodată, ea a recunoscut faptul că a scăzut consumul, iar remitenţele nu vor mai fi la nivelul anterior.

În ceea ce priveşte reducerea rezervelor valutare până la 1, 086 mlrd USD, Durleşteanu a spus că aceasta nu prezintă nici un pericol, deoarece acest nivel de reserve permite acoperirea importurilor pentru trei luni.

Mariana Durleşteanu a spus că autorităţile nu se mai aşteaptă la o creştere economică de 6,5% în 2009, ci la o descreştere sub 1%.
 
Pe de altă parte, reprezentanţii autorităţilor locale au declarat pentru Europa Liberă că reducerea bugetelor locale cu 20% va afecta achitarea salariilor şi pensiilor. Preşedintele raionului Cahul Gheorghe Vasilache a spus că reducerea alocaţiilor bugetare va afecta achitarea ritmică a salariilor bugetarilor din raion. Consiliul raional urmează să discute marţi problema optimizării cheltuieilor. Preşedintele Consiliului raional Ungheni Ion Harea a comunicat că administraţia locală a elaborat încă din anul trecut un plan de coezinue socio-economiă de prevenire a crizei. Potrivit lui Harea, ministerul finanţelor i-a comunicat că în 2009 raionul Ungheni va primi cu aproape 26 mil. lei mai puţin de la bugetul central. Ion Harea a spus că în baza informaţiilor ce vor fi prezentate de către primării, va merge la ministerul Finanţelor pentru a demonstra că dacă vor fi reduse cele aproximativ 26 mil. lei, atunci bugetarii vor rămâne fără salarii, şcolile şi grădiniţele fără hrană şi căldură, adică practic va fi paralizată activitatea sferei bugetare. Preşedintele raionului Ungheni a dat şi unele recomandări autorităţilor centrale cum trebuie să acţioneze pe timp de criză: “Trebuie de trăit bine cu vecinii, de lucrat cu programele transfrontaliere, euroregiuni etc, de unde pot fi atrase surse pentru a suplimenta bugetul şi a supravieţui in cazul dat. Dar nu de a rupe. Şi atunci când promiţi cuiva că majorezi salariile întâi trebuie să ai calcul că ai bani şi apoi după aceea să majorezi. Dar nu ca pentru a câştiga voturi să majorezi cu 18%, iar acum să vii şi să spui că noi reducem”.

Şi analistul economic Veaceslav Ioniţă consideră că reducerea cu 20% a alocaţiilor pentru bugetele locale va conduce la neachitarea salariilor. Potrivit lui, în primele luni ale anului, Guvernul a folosit trei instrumente financiare pentru a diminua efectele crizei: a valorificat venituri din privatizarea patrimoniului de stat, a contractat împrumuturi de pe piaţa de capital şi a stopat restituirea TVA către agenţii economici. Potrivit lui Veaceslav Ioniţă, aceste soluţii s-au epuizat, iar acum Guvernului îi mai rămâne o singură ieşire: credite şi donaţii de la instituţiile financiare străine.  

Potrivit prognozelor revizuite ale FMI, făcute publice la 22 aprilie, la Chişinău,  PIB-ul Moldovei în 2009 va înregistra 63,7 mlrd. lei, ceea ce va constitui cu 5 % mai puţin faţă de anul 2008.

Totodată, noile prognoze arată că inflaţia ar putea atinge 4% (9,5% în prognozele din octombrie 2008), deficitul bugetar ar putea ajunge 10,5% din PIB (0,5% în prognozele din octombrie 2008), iar deficitul contului curent – 19,5% fin PIB (15,7%  în prognozele din octombrie 2008).

De asemenea, FMI anticipează o reducere a remitenţelor până la 1 mlrd. 151 mil. dolari SUA (2 mlrd. 441 mil. dolari SUA în prognozele din octombrie 2008). Rezervele oficiale vor constitui în 2009 1 mlrd. 276 mil. dolari SUA şi vor fi suficiente pentru acoperirea a 3,6 luni din import, iar datoria externă a Moldovei (privată şi publică) va ajunge până la 54,8% din PIB.

Pentru anul 2010 FMI prognozează PIB în valoare de 67,9 mlrd. lei (creşterea 0%), o inflaţie de 5%, deficitul bugetar – 9,5% din PIB, deficitul contului curent – 15,6% din PIB, scăderea remitenţelor până la 1 mlrd. 255 mil. dolari SUA, a rezervelor valutare – până la 1 mlrd. 293 mil. dolari SUA şi reducerea ponderii datoriei externe în PIB până la 52,3%.

cuvinte-cheie: salarii | economie | remitente | FMI | buget | Durleşteanu

Comentarii (0)

 

Related news

Sus