Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.11.2008

Campania naţională "cunoaşte-ţi candidatul!" a fost lansată

Asociaţia pentru Democraţie Participativă, Asociaţia Presei Independente, Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Centrul Independent de Jurnalism, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Centrul de Promovare a Libertăţii de Exprimare şi a Accesului la Informaţie "Acces-info" şi Fundaţia Soros-Moldova au lansat Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat (ICPC). Membrii ICPC îşi propun, în premieră pentru Republica Moldova, să monitorizeze listele candidaţilor la alegerile parlamentare din anul 2009 înregistrate de partidele politice la Comisia Electorală Centrală, încurajând cetăţenii cu drept de vot să aleagă candidaţii necompromişi.

Monitorizarea propriu-zisă a listelor candidaţilor electorali va fi efectuată de un grup de jurnalişti profesionişti în baza unor „criterii de integritate" elaborate de Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat şi coordonate cu partidele politice. „Criteriile de integritate" vor fi folosite ca instrument de măsurare a credibilităţii şi incoruptibilităţii viitorilor deputaţi.

Dosarele prezentate de jurnalişti vor fi verificate de un grup de referenţi (persoane ne-afiliate politic, cunoscute publicului larg şi cu experienţă în jurnalism) şi jurişti. Mai apoi dosarele vor fi analizate de membrii Iniţiativei Civice pentru un Parlament Curat, în final fiind întocmită lista candidaţilor nedemni să deţină funcţia de deputat în viitorul parlament.

Dacă formaţiunile politice vor accepta să retragă candidaţii compromişi de pe listele lor, atunci ICPC nu va face publică informaţia respectivă. În cazul în care partidul nu va contesta rezultatele monitorizării şi nu va exclude candidaţii din lista sa, atunci Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat va publica lista candidaţilor compromişi.

Mai multe detalii despre activităţile Iniţiativei Civice pentru un Parlament Curat le puteţi afla pe pagina web www.moldovacurata.md.

cuvinte-cheie: Moldova | Parlament | alegeri

Comentarii (0)

 

Related news

Sus