Trimite e-mail | Printeaza
Politic
31.10.2008

Leonard Orban: UE trebuie să-şi intensifice eforturile în regiunea Mării Negre, după conflictul din Georgia

Eforturile pentru susţinerea de către Uniunea Europeană a cooperării regionale în regiunea Mării Negre trebuie dublate după conflictul din luna august a acestui an, în care au fost implicate Rusia şi Georgia, a declarat, vineri, comisarul european pentru multilingvism Leonard Orban, care a fost prezent la deschiderea Forumului ONG-urilor din regiunea extinsă a Mării Negre, organizat la Bucureşti.

Leonard Orban a subliniat importanţa cooperării transfrontaliere între statele din regiunea Mării Negre şi a subliniat faptul că elementul de bază pe care este constituită Sinergia Mării Negre este chiar cooperarea transfrontalieră.

"Uniunea Europeană contribuie cu fonduri pentru consolidarea cooperării transfrontaliere. Un exemplu este cooperarea dintre România, Republica Moldova şi Ucraina, care beneficiază, pe perioada 2007-2013, de o sumă de 126 de milioane de euro pentru consolidarea acestei cooperări transfrontaliere. Un program menit să întărească cooperarea transfrontalieră de-a lungul întregii regiuni a Mării Negre este în curs de desfăşurare, a fost lansat şi urmează ca de anul viitor, să fie finanţate proiecte concrete", a afirmat comisarul european.

Potrivit lui Orban, Comisia Europeană trebuie să prezinte soluţii pentru dezvoltarea parteneriatelor în regiune, să meargă în continuare pe direcţiile stabilite în Sinergia Mării Negre, potrivit căreia Marea Neagră este de importanţă strategică pentru Uniunea Europeană. Iniţiativa de cooperare regională Sinergia Mării Negre a fost adoptată la nivelul Uniunii Europene în aprilie 2007 şi vine în completarea Politicii europene de vecinătate şi altor politici ale UE care sunt aplicate în regiunea Mării Negre.

"Anul trecut a fost lansată iniţiativa Sinergia Mării Negre, prin care Comisia Europeană vrea să arate că UE a devenit un actor, dacă nu cel mai important actor la nivelul Mării Negre, şi modalităţile în care UE poate să contribuie la consolidarea păcii, înţelegerii şi cooperării în zonă. Recent, Comisia Europeană a evaluat primul an al acestei iniţiative şi am putut constata consolidarea cooperării şi câteva proiecte destul de importante care sunt în curs de derulare", a menţionat Orban.

De asemenea, comisarul european consideră că statele din regiunea Mării Negre trebuie să contribuie la cooperarea regională prin proiecte concrete şi mai multă coeziune, iar în aceste eforturi este necesar să fie implicată şi societatea civilă. Totodată, Politica de vecinătate a UE este un cadru de dialog cu statele nemembre, precum Rusia şi Turcia în zona Mării Negre.

Nu în ultimul rând, în calitatea sa de comisar european pentru multilingvism, Leonard Orban a subliniat importanţa cooperării în domeniul educaţiei şi mobilităţii academice în regiunea Mării Negre, prin promovarea dialogului intercultural şi multilingvistic.

În perioada 31 octombrie-2 noiembrie, se desfăşoară la Bucureşti Forumul ONG-urilor din regiunea extinsă a Mării Negre, eveniment organizat de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare (FOND), cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, Black Sea Trust for Regional Cooperation, al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi al CEE Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.

La Forum participă peste o sută de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale active în regiunea Mării Negre care şi-au propus să pună bazele unor parteneriate de succes şi, nu în ultimul rând, să interacţioneze cu donatorii din regiune, pentru a-şi face cunoscute ideile şi expertiza. La reuniune participă organizaţii neguvernamentale din Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Rusia, Turcia şi Ucraina, precum şi din alte state membre ale UE.

Evenimentul beneficiază de sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al României şi se plasează în contextul acţiunilor privind implementarea Sinergiei Mării Negre.

În cadrul Forumului se vor discuta contextul general politic şi economic al regiunii, problemele specifice sectorului neguvernamental din această zonă, se vor analiza modele şi experienţe de succes de cooperare în domeniile social, democraţie şi bună guvernare, mediul înconjurător. În ultima zi a Forumului se va organiza un Târg de proiecte şi parteneriate care este o oportunitate pentru organizaţiile participante să îşi identifice parteneri în regiune şi să îşi promoveze ideile de proiecte.

sursa: AGERPRES

 

cuvinte-cheie: Uniunea Europeană | Orban

Comentarii (0)

 

Related news

Sus