Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.10.2008

Eurodeputatul Maria Petre a invocat drept indispensabilă semnarea Acordului de mic trafic de frontieră dintre Moldova şi România

În intervenţia sa în cadrul şedinţei comisiei de cooperare parlamentară UE - Republica Moldova, desfăşurată la 22-23 octombrie 2008, la Strasbourg, eurodeputatul Maria Petre ((PPE-DE, PD-L) a insistat asupra faptului că, deşi relaţiile economice între Republica Moldova şi România sunt din ce în ce mai fructuoase, este absolut indispensabilă semnarea Acordului de mic trafic de frontiera care ar permite cetăţenilor din Republica Moldova care locuiesc la maxim 50 de km de frontiera să călătoreasca fără viză în România.

De asemenea, Maria Petre i-a cerut lui Grigore Petrenco, în calitatea sa de reprezentant al legislativului de la Chisinau, să comenteze asupra reformei administraţiei publice locale din Republica Moldova şi tendinţele de re-centralizare ale acesteia, prin decizii de re-instaurare a tutelei statului şi revenirea la vechile instrumente de presiune şi subordonare sovietice. Răspunsurile dlui Petrenco nu au satisfăcut interesul eurodeputaţilor prezenţi la reuniunea comisiei UE-Moldova.

În recomandarea adresată de delegaţia Parlamentului European autorităţilor din Republica Moldova, deputatul Maria Petre a subliniat importanţa implementării reformelor legale şi instituţionale care garantează respectarea drepturilor omului şi a democraţiei, dreptul la libera exprimare şi autoritatea legii.

În final, Maria Petre a cerut Republicii Moldova şi tuturor statelor din regiunea Mării Negre, să profite deplin de posibilităţile de cooperare oferite de instrumentele Politicii Europene de Vecinătate şi de Sinergia Mării Negre.

Discuţiile ce au avut loc pe parcursul acestor două zile reprezintă paşi importanţi către negocierea noului acord de cooperare UE - Republica Moldova. Şedinţa a fost co-prezidată de  Grigore Petrenco, deputat în Parlamentul Moldovei, şi Marianne Mikko, preşedinta delegaţiei UE - Republica Moldova.

cuvinte-cheie: Uniunea Europeană | Republica Moldova

Comentarii (0)

 

Related news

Sus