Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.10.2008

Parlamentari europeni recomandă Republicii Moldova să modifice noua lege electorală

Republica Moldova trebuie să elimine barierele impuse partidelor politice şi cetăţenilor prin noua legislaţie electorală, consideră membri ai delegaţiei europene în comitetul pentru cooperare parlamentară Uniunea Europeană - Republica Moldova.

Recomandările au fost făcute în cadrul şedinţei comitetului din 22-23 octombrie, la Strasbourg. Ele au fost incluse în rezoluţia finală, dar nu au fost susţinute prin vot de majoritatea membrilor delegaţiei moldovene, a declarat joi, la postul de radio Europa Liberă, deputatul PD Oleg Serebrian, singurul membru al delegaţiei moldovene care a susţinut amendamentele propuse de delegaţia europeană.

Europarlamentari şi reprezentanţi ai Comisiei Europene au cerut insistent Parlamentului de la Chişinău să reducă pragul electoral de la şase la patru la sută, să permită crearea blocurilor şi alianţelor electorale şi să anuleze restricţia pentru persoanele cu cetăţenie multiplă de a accede în funcţii publice, a spus Oleg Serebrian.

Aceste recomandări, însă, vor putea fi puse în practică doar de viitorul Parlament de la Chişinău, întrucât legislaţia electorală moldoveană nu poate fi modificată cu mai puţin de şase luni înainte de alegeri.

Parlamentul Republicii Moldova a modificat în aprilie 2008, la propunerea Partidului Comuniştilor şi Partidului Creştin-Democrat mai multe legi prin care au fost înăsprite condiţiile de participare la alegeri. Restricţiile au fost criticate dur de mai multe partide din opoziţie şi ambasadele occidentale acreditate la Chişinău.

La reuniunea de la Strasbourg, delegaţia europeană a cerut Chişinăului să depună eforturi mai substanţiale pentru a asigura buna funcţionare a instituţiilor democratice, independenţa justiţiei, respectarea drepturilor omului şi a libertăţii mass-media. Potrivit parlamentarului Oleg Serebrian, membrii delegaţiei moldovene, cu excepţia sa, nu au susţinut aceste amendamente.
Rezoluţia încurajează, între altele, dialogul dintre Chişinău şi Tiraspol, argumentează necesitatea unei implicări mai active a UE în procesul reglementării transnistrene şi cere o transparenţă mai mare în negocierile privind Transnistria.

Din delegaţia moldoveană la reuniunea comitetului parlamentar de cooperare UE-Republica Moldova au făcut parte deputaţii comunişti Grigore Petrenco şi Irina Vlah, liderul creştin-democrat Iurie Roşca şi deputatul partidului democrat Oleg Serebrian.
Un comunicat al Ministerului de Externe de la Chişinău precizează că la reuniune "oficialii europeni şi-au reiterat angajamentul pentru susţinerea Republicii Moldova în procesul de integrare europeană, subliniind, totodată, necesitatea intensificării eforturilor pe plan intern la capitolul implementării eficiente a reformelor iniţiate în domeniul justiţiei, drepturilor omului, libertatea mass-media".  "Recomandările formulate la sfârşitul reuniunii îşi propun drept scop să contribuie la îmbunătăţirea şi consolidarea relaţiilor între Moldova şi Uniunea Europeană atât la nivel parlamentar, cât şi la cel guvernamental", mai arată comunicatul.

Sursa: NewsIn

Lina Grâu

 

cuvinte-cheie: Uniunea Europeană | Republica Moldova

Comentarii (0)

 

Related news

Sus