Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.12.2010

CEC a aprobat un deviz de cheltuieli în sumă de 13 milioane lei pentru renumărarea voturilor

CEC a aprobat un deviz de cheltuieli în sumă de 13 milioane lei pentru renumărarea voturilor

Potrivit CEC, în şedinţa de sîmbătă, 11 decembrie 2010, Comisia Electorală Centrală a stabilit că procesul de renumărare a buletinelor de vot de la alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010 va începe la 15 decembrie curent, ora 8.00.

Procedura se va efectua în conformitate cu Instrucţiunea privind renumărarea buletinelor de vot de la alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010, aprobată de către CEC întru executarea Deciziei Curţii Constituţionale nr. 5 din 10 decembrie 2010. Instrucţiunea include prevederi exprese despre recepţionarea / predarea documentaţiei electorale corespunzătoare de la / la instanţele de judecată, consiliile electorale de circumscripţie, birourile electorale ale secţiilor de votare, modalitatea concretă de renumărare a voturilor, transmiterea în data de 16 decembrie 2010 la CEC a documentaţiei privind totalizarea rezultatelor renumărării voturilor. Buletinele de vot din secţiile de votare din afara ţării vor fi renumărate de către grupuri de lucru constituite din membrii Consiliul electoral de circumscripţie electorală Chişinău, membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare respective aflaţi la moment în ţară, precum şi de persoane din aparatul de lucru al consiliului. Renumărarea se va efectua în prezenţa reprezentanţilor concurenţilor electorali şi observatorilor acreditaţi, precum şi reprezentanţilor Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Pentru organizarea renumărării voturilor, Comisia a degrevat, cu începere de la data de 13 pînă la 17 decembrie 2010, de la locul de muncă permanent întreaga componenţă a consiliilor electorale de circumscripţie electorală. La rîndul lor, consiliile vor atrage de la locul de muncă permanent membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare pentru perioada 14-15 decembrie curent. Totodată, pentru desfăşurarea renumărării, CEC a aprobat un deviz de cheltuieli în sumă de 13 115 923 lei.

În aceeaşi şedinţă, au fost aprobate modelele documentelor electorale necesare pentru efectuarea renumărării şi a fost aprobată hotărîrea cu privire la responsabilităţile suplimentare ale unor autorităţi ale administraţiei publice centrale şi alte instituţii ce ţin de asigurarea desfăşurării în bune condiţii a procesului de renumărarea.

Potrivit voturilor valabil exprimate obţinute de concurenţii electorali care au întrunit cel puţin patru la sută din voturile valabil exprimate în ansamblu pe ţară la alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010, mandatele de deputat în Parlamentul RM de legislatura a XIX-a s-au distribuit după cum urmează:

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova - 676 761 voturi sau 42 mandate; Partidul Liberal Democrat din Moldova - 506 365 voturi sau 32 mandate; Partidul Democrat din Moldova - 218 847 voturi sau 15 mandate; Partidul Liberal- 171 434 voturi sau 12 mandate.

Peste hotarele ţării au votat 64 199 alegători. În baza actelor cu termen de valabilitate expirat au votat 3 681 cetăţeni. În baza actului de identitate provizoriu de tip F-9 au votat  4 338 cetăţeni. În baza certificatelor cu drept de vot au votat 17 672 cetăţeni. La locul aflării (cu urna mobilă) au votat 40 603 cetăţeni. În baza carnetului de student au votat 12 035 cetăţeni.

La secţiile de votare deschise pentru cetăţenii Republicii Moldova domiciliaţi în unele localităţi din stînga Nistrului, în mun. Bender şi unele localităţi ale raionului Căuşeni au votat 7704persoane.

cuvinte-cheie: parlamentare | alegeri | CEC | vot | buletinelor | renumarare

Comentarii (4)

 

Related news

Sus