Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.11.2008

Investiţiile pentru procurarea maşinilor, utilajului şi mijloacelor de transport deţin cea mai mare cotă în investiţiile în capital fix

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în 9 luni ale anului curent, ponderea investiţiilor pentru procurarea maşinilor, utilajului şi mijloacelor de transport a constituit 36% din volumul total, sau cu 0,5 puncte procentuale mai mult daţă de perioada respectivă a anului precedent.

Creşterea a fost generată de ritmurile sporite de creştere al acestui element al investiţiilor - cu 17,7% faţă de ianuarie-septembrie 2007.

Volumul investiţiilor la construcţia clădirilor de locuit în ianuarie-septembrie 2008 a crescut cu 0,5% faţă de 9 luni 2007, iar la construcţia clădirilor (cu excepţia celor de locuit) şi edificiilor - cu 8,1%, determinând ponderea investiţiilor nominalizate în total investiţii în mărime de 21,6% şi 30,5% respectiv.

În perioada de raport sursele principale de finanţare a activităţii investiţionale rămân a fi mijloacele proprii ale agenţilor economici şi populaţiei (53,0%) şi investiţii străine (19,1%).


Mijloacele bugetare au constituit 14,3% din volumul total al mijloacelor însuşite.

În ianuarie - septembrie 2008 întreprinderile şi organizaţiile din contul tuturor surselor de finanţare au realizat investiţii în capital fix în valoare de 9 mlrd. 575,1 mil. lei, fiind în creştere cu 9% (în preţuri comparabile) faţă de perioada respectivă a anului precedent.

 

cuvinte-cheie: investitii | capital fix

Comentarii (0)

 

Related news

Sus