Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.05.2014

Polonia oferă asistenţă financiară Republicii Moldova în valoare de 100 milioane de euro

Polonia oferă asistenţă financiară Republicii Moldova în valoare de 100 milioane de euro

Un acord în acest sens a fost semnat astăzi, la Varşovia, Polonia, în cadrul vizitei delegaţiei Guvernului Republicii Moldova, conduse de Prim-ministrul Iurie Leancă, cu ocazia participării la Reuniunea anuală a Guvernatorilor Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Documentul prevede acordarea Republicii Moldova a unui ajutor financiar din partea Guvernului Poloniei, în sumă de 100 milioane de euro pentru o perioadă de 25 de ani, cu rata anuală de 0,15% și o perioadă de graţie de cinci ani, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

Banii vor fi folosiţi pentru finanţarea proiectelor de modernizare a sectorului agroalimentar al Republicii Moldova, în scopul restructurării sectorului agricol, în special a fermelor specializate în producția de produse agricole tradiționale (lapte, carne), precum și a altor produse agricole competitive. De asemenea, această asistență va permite investiții în tehnologii moderne pentru procesarea produselor agroalimentare. Acordul va contribui la asigurarea punerii în aplicare a prevederilor Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Documentul a fost semnat în prezenţa Premierilor Republicii Moldova şi Poloniei, Iurie Leancă şi Donald Tusk, de către miniştrii Finanţelor din cele două state, Anatol Arapu şi Mateusz Szczurek.

Prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, a menţionat că Acordul este reciproc avantajos şi va contribui la consolidarea relaţiilor bilaterale în modernizarea sectorului agroalimentar. „Pe de o parte, agricultorii moldoveni vor avea acces la un credit ieftin, pe de altă parte acest acord va fi productiv şi pentru Polonia, deoarece o parte din bani va fi cheltuită pentru echipamentul polonez în domeniu zootehniei şi agriculturii", a precizat Donald Tusk.

În acelaşi context, Iurie Leancă a menţionat că Acordul care a fost semnat astăzi este extrem de benefic pentru dezvoltarea agriculturii Republicii Moldova. „Acesta este un element nu doar de prietenie, nu doar de înţelegere, dar şi dorinţă de a ne ajuta să depăşim problemele existente. De fapt, acesta nu este un împrumut, ci este o investiţie în viitorul Republicii Moldova, este o investiţie în eforturile de a stabiliza situaţia în regiune şi a extinde această zonă de prosperitate şi securitate spre sud-estul Europei", a declarat Premierul moldovean.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus