Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-05-14/polonia-ofera-asistentza-financiara-republicii-moldova-in-valoare-de-100-milioane-de-euro-34855.html
Data: May 14, 2014 (16:12)

Polonia oferă asistenţă financiară Republicii Moldova în valoare de 100 milioane de euro

Un acord în acest sens a fost semnat astăzi, la Varşovia, Polonia, în cadrul vizitei delegaţiei Guvernului Republicii Moldova, conduse de Prim-ministrul Iurie Leancă, cu ocazia participării la Reuniunea anuală a Guvernatorilor Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Documentul prevede acordarea Republicii Moldova a unui ajutor financiar din partea Guvernului Poloniei, în sumă de 100 milioane de euro pentru o perioadă de 25 de ani, cu rata anuală de 0,15% și o perioadă de graţie de cinci ani, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

Banii vor fi folosiţi pentru finanţarea proiectelor de modernizare a sectorului agroalimentar al Republicii Moldova, în scopul restructurării sectorului agricol, în special a fermelor specializate în producția de produse agricole tradiționale (lapte, carne), precum și a altor produse agricole competitive. De asemenea, această asistență va permite investiții în tehnologii moderne pentru procesarea produselor agroalimentare. Acordul va contribui la asigurarea punerii în aplicare a prevederilor Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Documentul a fost semnat în prezenţa Premierilor Republicii Moldova şi Poloniei, Iurie Leancă şi Donald Tusk, de către miniştrii Finanţelor din cele două state, Anatol Arapu şi Mateusz Szczurek.

Prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, a menţionat că Acordul este reciproc avantajos şi va contribui la consolidarea relaţiilor bilaterale în modernizarea sectorului agroalimentar. „Pe de o parte, agricultorii moldoveni vor avea acces la un credit ieftin, pe de altă parte acest acord va fi productiv şi pentru Polonia, deoarece o parte din bani va fi cheltuită pentru echipamentul polonez în domeniu zootehniei şi agriculturii", a precizat Donald Tusk.

În acelaşi context, Iurie Leancă a menţionat că Acordul care a fost semnat astăzi este extrem de benefic pentru dezvoltarea agriculturii Republicii Moldova. „Acesta este un element nu doar de prietenie, nu doar de înţelegere, dar şi dorinţă de a ne ajuta să depăşim problemele existente. De fapt, acesta nu este un împrumut, ci este o investiţie în viitorul Republicii Moldova, este o investiţie în eforturile de a stabiliza situaţia în regiune şi a extinde această zonă de prosperitate şi securitate spre sud-estul Europei", a declarat Premierul moldovean.