Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.10.2013

Igor Corman: Excluderea corupției din instituțiile de drept va stimula combaterea fenomenului și în alte domenii

Igor Corman: Excluderea corupției din instituțiile de drept va stimula combaterea fenomenului și în alte domenii

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, a participat la Conferința internațională „Republica Moldova: justiție fără de corupție”. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Europei în cooperare cu Ministerul Justiției în cadrul programului de sprijin oferit Republicii Moldova de către CoE „Facilitatea Parteneriatului Estic”.

În mesajul de salut adresat participanților, Președintele Parlamentului s-a referit la implementarea reformelor în domeniul justiției și la modificările legislative care se impun pentru ca cetățenii Republicii Moldova să-și recapete încrederea în instituțiile de drept.

„Scopul acestei reforme este ca să avem o justiție imparțială, care să ia decizii legale, o justiție în care să creadă cetățenii. Pachetul de legi în domeniul reformării justiției, adoptat zilele trecute de Guvern, trebuie să ajungă în Parlament în zilele următoare. În Parlament vom avea toată voința și vom acorda prioritate acestor legi. Important este ca soluțiile propuse să fie corecte și să fie luate atât în baza recomandărilor experților internaționali, cât și a practicii din alte țări. Este importantă adoptarea legilor, dar mult mai important este felul în care acestea vor fi implementate”, a menționat Igor Corman, remarcând prezența nivelului scăzut al încrederii cetățenilor în justiție, plângerile lor zilnice, condamnările Republicii Moldova la CEDO etc.

Potrivit Președintelui Parlamentului, în ultimii ani autoritățile au depus eforturi importante pentru reformarea sistemului justiției din Republica Moldova în vederea alinierii acestuia la standardele europene. Igor Corman a amintit despre adoptarea în Parlament a Strategiei de reformă a sectorului justiţiei pentru anii 2011–2016 și a Planului de acţiuni pentru implementarea acesteia. Președintele Parlamentului a mulțumit partenerilor externi de dezvoltare, în special UE și SUA, pentru sprijinul oferit în reformarea sistemului de drept, menționând importanța unei bune coordonări, pe plan intern, a eforturilor autorităților astfel încât asistența oferită să fie utilizată eficient.

„Sunt sigur că ne va reuși să creăm toleranță zero a corupției în justiție. Cred că excluderea acestui fenomen din instituțiile de drept va da un impuls foarte puternic combaterii acestui fenomen și în alte domenii”, a subliniat Igor Corman.

Președintele Parlamentului a reiterat faptul că un aspect important în reforma justiției este și reforma Procuraturii Generale. În context, Igor Corman a solicitat Ministerului Justiției să prezinte în Parlament, în termeni restrânși, conceptul de reformare a Procuraturii Generale. „Ne dorim ca până la sfârșitul anului să dezvoltăm acest concept în inițiative legislative care să dea start, cu adevărat, reformei Procuraturii Generale”, a punctat Președintele Parlamentului.

Igor Corman i-a îndemnat pe angajații din cadrul instituțiilor de drept să fie proactivi în implementarea reformelor din justiție. „Este important să existe voință atât la nivel executiv, cât și legislativ, dar e necesară și voința tuturor celor care activează în domeniul justiției, în contextul în care trebuie să semnăm Acordul de Asociere cu UE, să obținem regimul liberalizat de vize pentru cetățenii moldoveni, dar și a așteptărilor care există din partea cetățenilor, dar și din partea întregii societăți”, a spus Președintele Parlamentului.

La lucrările Conferinței internaționale „Republica Moldova: justiție fără de corupție” au mai participat Ministrul Justiției Oleg Efrim, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, William H. Moser, șeful Delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, șeful Departamentului Acțiuni împotriva Crimelor din cadrul Consiliului Europei, Ivan Koedjikov, reprezentanți ai instituțiilor de drept din Republica Moldova, experți internaționali anticorupție, membri ai societății civile, informează un comunicat al Legislativului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (4)

 

Sus