Trimite e-mail | Printeaza
Economie
01.04.2013

ANRE examinează solicitarea Gas Natural Fenosa privind aprobarea noilor tarife la energia electrică

ANRE examinează solicitarea Gas Natural Fenosa privind aprobarea noilor tarife la energia electrică

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) informează că a început examinarea solicitării companiei Gas Natural Fenosa privind aprobarea noilor tarife de distribuţie şi furnizare a energiei electrice. Hotărârea privind ajustarea tarifelor va fi aprobată de către Consiliul de administrație al ANRE doar după ce solicitările Gas Natural Fenosa, RED Nord și Red Nord-Vest (care urmează a fi depuse la ANRE în timpul apropiat) vor trece prin procedura examinării în ședințe publice.

Cererea de majorare a tarifelor la energia electrică, cu aplicare de la 1 aprilie curent, depusă de Gas Natural Fenosa pe 22 martie, prevede o creștere de 14% a tarifului pentru consumatorii conectaţi la reţelele de distribuţie de tensiune joasă de 0,4 kV. Solicitarea a fost justificată de companie prin majorarea preţului de procurare a energiei electrice de la producători, comparativ cu prețul mediu pentru anul 2012 (în primul trimestru 2012 prețul de procurare a fost de 6,1 kWh cenți față de 6,9 cenți kWh în trimestrele II – IV), dar și prin majorarea tarifului pentru serviciile de transport a energiei electrice, diferenţa în creştere a cursului de schimb valutar și investițiile efectuate în 2012.

Pentru consumatorii conectați la rețelele de tensiune medie compania a solicitat o reducere de tarif de 4,7%, iar pentru cei conectați la rețelele de tensiune înaltă – o creștere de 1,4%.

La moment ANRE poate remarca doar faptul că modificările de tarif prezentate de Gas Natural Fenosa se bazează pe premisa eliminării imediate a subvențiilor încrucișate.

În prezent, tariful de furnizare a energiei electrice pentru consumatorii racordați la rețelele de tensiune joasă din raza de activitate a Gas Natural Fenosa este de 1,58 lei/kWh, iar clienţii RED Nord şi RED Nord-Vest plătesc 1,71 lei şi, respectiv, 1,73 lei, informează Serviciul de presa ANRE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus