Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-04-01/anre-examineaza-solicitarea-gas-natural-fenosa-privind-aprobarea-noilor-tarife-la-energia-electrica-29233.html
Data: Apr 1, 2013 (18:27)

ANRE examinează solicitarea Gas Natural Fenosa privind aprobarea noilor tarife la energia electrică

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) informează că a început examinarea solicitării companiei Gas Natural Fenosa privind aprobarea noilor tarife de distribuţie şi furnizare a energiei electrice. Hotărârea privind ajustarea tarifelor va fi aprobată de către Consiliul de administrație al ANRE doar după ce solicitările Gas Natural Fenosa, RED Nord și Red Nord-Vest (care urmează a fi depuse la ANRE în timpul apropiat) vor trece prin procedura examinării în ședințe publice.

Cererea de majorare a tarifelor la energia electrică, cu aplicare de la 1 aprilie curent, depusă de Gas Natural Fenosa pe 22 martie, prevede o creștere de 14% a tarifului pentru consumatorii conectaţi la reţelele de distribuţie de tensiune joasă de 0,4 kV. Solicitarea a fost justificată de companie prin majorarea preţului de procurare a energiei electrice de la producători, comparativ cu prețul mediu pentru anul 2012 (în primul trimestru 2012 prețul de procurare a fost de 6,1 kWh cenți față de 6,9 cenți kWh în trimestrele II – IV), dar și prin majorarea tarifului pentru serviciile de transport a energiei electrice, diferenţa în creştere a cursului de schimb valutar și investițiile efectuate în 2012.

Pentru consumatorii conectați la rețelele de tensiune medie compania a solicitat o reducere de tarif de 4,7%, iar pentru cei conectați la rețelele de tensiune înaltă – o creștere de 1,4%.

La moment ANRE poate remarca doar faptul că modificările de tarif prezentate de Gas Natural Fenosa se bazează pe premisa eliminării imediate a subvențiilor încrucișate.

În prezent, tariful de furnizare a energiei electrice pentru consumatorii racordați la rețelele de tensiune joasă din raza de activitate a Gas Natural Fenosa este de 1,58 lei/kWh, iar clienţii RED Nord şi RED Nord-Vest plătesc 1,71 lei şi, respectiv, 1,73 lei, informează Serviciul de presa ANRE.