Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.01.2013

Delegaţia R.Moldova în Comisia Unificată de Control îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia creată în domeniul respectării drepturilor fundamentale ale omului în regiunea transnistreană

Relevant în acest sens, este recentul caz al cetăţeanului Pavel Cmili, colaborator al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova. Amintim, că la data de 25 decembrie 2012, cet. Cmili Pavel, a fost sechestrat de la domiciliu, din s. Parcani r-ul Slobozia (amplasat în Zona de Securitate), de către reprezentanţii structurilor de forţă transnistrene. Până la moment nu este cunoscut locul aflării acestuia.

În cadrul şedinţei ordinare a CUC, delegaţia Republicii Moldova, în mod repetat, a solicitat de la reprezentanţii din regiunea transnistreană să accepte includerea acestui caz în ordinea de zi a şedinţei pentru a clarifica circumstanţele şi temeiul reţinerii, locul aflării, precum întreprinderea acţiunilor necesare pentru eliberarea necondiţionată a acestuia. Cu regret, discuţia pe marginea acestui subiect a fost blocată pe motivul că acest incident nu ţine de competenţa Comisiei Unificate de Control.

Un alt subiect de dezbateri a fost examinarea repetată a proiectului Raportului Comandamentului Militar Unificat privind situaţia în Zona de Securitate în perioada 28 decembrie 2011-3 ianuarie 2012, care fixează circumstanţele tragicului incident din 1 ianuarie 2012 la postul mixt de pacificatori nr.9, amplasat pe malul stâng al Nistrului, soldat cu decesul cetăţeanului Vadim Pisari.

Au continuat discuţiile şi pe marginea executării deciziilor şedinţei CUC din 10,11 şi 13 ianuarie 2012, fiind examinate modalităţile de organizare şi asigurare a activităţii postului mixt de pacificatori nr.9, amplasat pe malul stâng al Nistrului. În acest sens, a fost abordat şi subiectul ce vizează incidentul din 5 decembrie 2012 de la postul de control instalat ilegal de administraţia de la Tiraspol lângă loc. Kremenciug, când a fost blocată deplasarea pacificatorilor moldoveni. Examinarea ambelor subiecte a fost transferată pentru şedinţa următoare.

Delegaţia Republicii Moldova constată cu regret că partea transnistreană, prin acţiunile sale în Zona de Securitate, marginalizează în continuare activitatea CUC şi destabilizează situaţia în regiune, informează Biroul pentru reintegrare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus