Trimite e-mail | Printeaza
Externe
10.10.2011

Băsescu: Reiterăm susţinerea pentru respectarea angajamentelor privind retragerea forţelor militare din Transnistria

Băsescu: Reiterăm susţinerea pentru respectarea angajamentelor privind retragerea forţelor militare din Transnistria

România încurajează Republica Moldova în întărirea cooperării cu NATO şi reiterează susţinerea pentru integritatea teritorială a ţării vecine, precum şi pentru respectarea angajamentelor internaţionale privind retragerea forţelor militare staţionate în Transnistria, a declarat preşedintele Traian Băsescu, luni, la Adunarea Parlamentară NATO.

'Încurajăm, de asemenea, Republica Moldova să-şi întărească cooperarea cu NATO, în cadrul instrumentelor parteneriale pe care Alianţa le pune la dispoziţie, aceasta contribuind, între altele, la avansarea procesului de reformă internă şi a procesului de modernizare. Reiterăm, în acest context, susţinerea noastră pentru integritatea teritorială a R. Moldova şi respectarea angajamentelor internaţionale privind retragerea forţelor militare staţionate în Transnistria', a afirmat şeful statului român.

El a mai precizat că România 'împărtăşeşte istorie' cu Ucraina, Republica Moldova, Balcanii de Vest, şi doreşte să intensifice dialogul deschis şi cooperarea cu aceşti parteneri, pentru a construi o comunitate de democraţie şi prosperitate.

'Pentru România, conceptul de regiune extinsă a Mării Negre este nu doar un decupaj geografic, ci un concept politic cuprinzător care desemnează actorii din regiune, animaţi de o puternică dorinţă de cooperare. Angajamentul sincer al ţărilor din această regiune, pentru cooperare şi dezvoltare, ca de altfel şi implicarea mai mare a unor organizaţii internaţionale, îndeosebi NATO şi UE, reprezintă singurele modalităţi prin care se poate construi un viitor mai bun, mai sigur, pentru această regiune', a completat Băsescu.

El a subliniat că România este interesată să promoveze întărirea cooperării regionale, prin intermediul diverselor formate de parteneriate ale Alianţei.

'Dezvoltarea unor legături mai puternice între comunitatea euro-atlantică şi regiunea extinsă a Mării Negre ar putea deveni, în viitor, o investiţie eficientă pentru toţi cei implicaţi. Premisele acesteia merită să fie dezvoltate, prin proiecte vizionare, orientate spre obţinerea de rezultate concrete', a conchis preşedintele, scrie AGERPRES.

cuvinte-cheie: NATO

Comentarii (0)

 

Related news

Sus