Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.11.2008

Saakaşvili: Aderarea Georgiei, Ucrainei şi Moldovei la NATO este singura cale de a schimba situaţia în regiune

Aderarea Georgiei, Ucrainei şi Moldovei la Planul de acţiune în vederea aderării la Organizaţia Atlanticului de Nord (MAP -Membership Action Plan) este singura cale de a schimba situaţia din regiune, a declarat, sâmbătă, 1 noiembrie, preşedintele georgian Mihail Saakaşvili, în cadrul conferinţei "O singură Europă liberă - 90 de ani de experienţă", desfăşurata în capitala Letoniei, Riga, relatează RIA Novosti.

Conferinţa a fost prilejuită de aniversarea a 90-a de independenţă a Letoniei, sărbătorită la 18 noiembrie. Principalele teme de dezbateri au vizat conflictul din Georgia, relaţiile dintre Occident şi Rusia, precum şi cea de-a 60-a aniversare a NATO.

La conferinţă au participat preşedinţii Letoniei, Valdis Zatlers, Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, şi Georgiei, Mihail Saakaşvili, precum şi oameni politici din cele cele trei Ţări Baltice, Rusia şi Occident.

Ucraina ar putea fi inclusă în MAP în anul 2009, în cazul instalării unei stabilităţi politice şi a unui interes deosebit din partea conducerii de la Kiev, a declarat luni, la Kiev, ambasadorul SUA în Ucraina William Taylor. "Dacă autorităţile ucrainene vor manifesta interes pentru aderarea ţării lor la NATO, acest lucru se poate întâmpla în aprilie sau iulie anul viitor", a spus diplomatul american, citat de agenţia Unian.

La summitul NATO din aprilie 2008 de la Bucureşti, ţările membre ale NATO au amânat, la presiunea Rusiei, acordarea MAP Ucrainei şi Georgiei până la reuniunea din decembrie a miniştrilor de externe ai Organizaţiei, care vor reanaliza cazul celor două foste republici sovietice, afectate în prezent de o criză politică.

În acelaşi timp, autorităţile de la Chişinău  promovează o politică de neutralitate faţă de NATO, iar în cadrul recentei vizite la Chişinău, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer şi-a manifestat respectul faţă de principiul neutralităţii al Moldovei.

cuvinte-cheie: Saakasvili | NATO

Comentarii (0)

 

Related news

Sus