Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.12.2010

Miliardarul Rinat Ahmetov va vinde energie electrică Moldovei şi României

Miliardarul Rinat Ahmetov va vinde energie electrică Moldovei şi României

Companiile miliardarului ucrainean Rinat Ahmetov au obţinut dreptul exclusiv de acces la reţelele de transport de energie electrică din Ucraina şi de export prin ele a curentului electric. Compania DTEK, ce face parte din conglomeratul SKM, controlat de miliardarul Rinat Ahmetov, anunţă într-un comunicat de presă că de la începutul anului viitor, are dreptul de a exporta energie electrică în Slovacia, Ungaria, Polonia, România, Belarus şi Republica Moldova.

Oficialii moldoveni spun că în prezent Republica Moldova cumpără o canitate nesemnificativă de energie electrică din Ucraina, iar circa 75% din necesităţi sunt asigurate de Centrala electrică de la Cuciurgan (CERS Moldovnească), iar 23-24% de CET-urile din Chişinău şi Bălţi şi Centrala Hidroelectrică de la Costeşti-Stânca.
Pe de altă parte la finele lunii martie 2011, expiră contractul exclusiv de achiziţie a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan şi este foarte posibil că Republica Moldova să cumpere o cantitate importantă de energie electrică din Ucraina.

Adrian Pritula, director general al companiei „Energocom", operator naţional la operaţiunile de export-import a energiei electrice, a declarat că se duc negocieri cu partea ucraineană, dar ele au ca subiect doar chestiunea fluxului transfrontalier de energie electrică.

În acelaşi timp administraţia companiei de distribuţie RED Union Fenosa (cel mai important furnizor de energie electrică din Republica Moldova) spune că la începutul anului viitor va iniţia negocieri privind un nou contract de achiziţie a energiei electrice cu Centrala electrică de la Cuciurgan, dar şi cu companiile lui Ahmetov, scrie Adevărul.ro.

 

cuvinte-cheie: Compania DTEK | Rinat | Ahmetov | energie | electrică

Comentarii (0)

 

Related news

Sus